Es presenta el CODOLCAT, portal de consulta del glossari de llatí medieval de Catalunya

El CODOLCAT (Corpus Documentale Latinum Cataloniae) ha estat desenvolupat pel CSIC i la Universitat de Barcelona. Permetrà consultar formes d'ús del llatí medieval i del català en documents de la Catalunya dels segles IX al XII.

El proper 16 de març es presenta el Corpus Documentale Latinum Cataloniae (CODOLCAT), portal de consulta del Glossarium Mediae Latinitatis Cataloniae.



Es tracta d'una base de dades lèxica del llatí medieval escrit en els territoris del domini lingüístic del català, desenvolupada per la Institució Milà i Fontanals del CSIC, amb la col·laboració de la Universitat de Barcelona.

els investigadors han analitzat i buidat, des de l’any 1956, més de 22.000 documents datats entre els anys 800 i 1200, informació que s’ha recollit per mots en milers de fitxes com aquesta que es veu a la imatgeEl CODOLCAT s'ha generat en el marc d'un històric projecte d'investigació del CSIC i la Universitat de Barcelona, iniciat cap a l'any 1956, i encara vigent, el Glossarium Mediae Latinitatis Cataloniae, un glossari de mots llatins i romànics documentats en fonts catalanes medievals que constitueix una excepcional obra lexicogràfica. El Glossarium s'emmarca en el projecte d'elaboració d'un diccionari europeu de llatí medieval, el conegut com a Nouveau Du Cange.


Ana Gómez Rabal, investigadora del CSIC al Departament d'Estudis Medievals de la Institució Milà i Fontanals i responsable del projecte, adverteix que el CODOLCAT "no és un diccionari, sinó una base de dades que reflecteix els usos de les paraules en un context escrit, amb exemples extrets de documents bàsicament legals, però també, encara que menys, de textos de caràcter literari en un sentit ampli, és a dir, científics, legislatius, poètics o històrics". No serà fins més endavant quan es posarà en línia també el diccionari de llatí medieval pròpiament dit, el Glossarium.

pantalla de cerca de CODOLCAT

Els investigadors han analitzat i buidat, fins ara, una mica més de 22.000 documents d'entre l’any 800 i el 1200, tot i que el portal només recull la informació referent a 1.000 d'aquests documents. La resta, encara en procés d'informatització, s'anirà incorporant progressivament al portal. Ana Gómez Rabal explica que "el CODOLCAT permetrà a qualsevol usuari consultar les formes d'ús del llatí medieval al llarg d'aquells segles i constatar que en aquesta documentació afloren expressions i termes ja catalans, més o menys llatinitzats segons la perícia de l'escrivà o de l’autor del text".


Així, per exemple, es pot veure l'ús de gradiens (amb un significat desconegut en llatí clàssic) en expressions com "vestro gradient ànim" o "vestris gradientibus animis", que han donat lloc al nostre actual 'de bon grat' i 'de buen grado'.

Els documents amb els que han treballat els investigadors són predominantment documents notarials (compres, vendes, donacions, dotacions, juraments feudals, testaments, comandes de castells, querelles judicials ...), tots ells referents al territori que ara es coneix com "Catalunya Vella", Catalunya Carolíngia o Marca Hispànica.

El llatí d'aquests documents és representatiu de la llengua jurídica i religiosa, i ja està molt allunyat del llatí anomenat clàssic. Els investigadors han seleccionat les paraules llatines que presenten formes o significats medievals i les innovacions lèxiques d'origen germànic o àrab.

També, pel seu especial interès, han recollit paraules i construccions de la llengua parlada. És, doncs, l’únic testimoni, encara que indirecte, de l'existència de la llengua parlada d'aquells segles i del naixement del català a partir del llatí. S'espera que el CODOLCAT, que compta amb la col·laboració de l'Institut d'Estudis Catalans i la Fundació Noguera, es converteixi en una eina de treball i una important font de consulta tant per a historiadors i juristes com per a filòlegs llatinistes i romanistes.


Presentació del CODOLCAT

Dia i hora: 16 de març de 2012, 16:30 h.
Lloc: Institució Milà i Fontanals (CSIC). Saló d'Actes.
C / Egipcíaques, 15. 08001 Barcelona
Web de CODOLCAT http://gmlc.imf.csic.es/codolcat