Juan Pablo Esquivel treballa en el disseny i desenvolupament de fonts d'energia en miniatura per a dispositius de diagnòstic portàtils | El guardonat, de 30 anys, forma part de l'Institut de Microelectrònica de Barcelona.
Madrid/Barcelona. L'investigador del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) Juan Pablo Esquivel, de 30 anys, ha estat escollit per la revista Technology Review del Massachusetts Institute of Technology (MIT) com un dels 10 joves més innovadors de l'any.
Esquivel treballa en fonts d'energia miniaturitzades per a dispositius portàtils de diagnòstic a l'Institut de Microelectrònica de Barcelona del CSIC.
"El meu objectiu és apropar diferents dispositius a llocs apartats, de manera que es busca
que puguin ser autònoms. Vull aconseguir un dispositiu portàtil de la mida d'un xip que integri tots els processos que normalment es realitzen en un laboratori, que aporti un diagnòstic ràpid i que, a més, pugui traslladar-se a qualsevol part perquè no necessitarà corrent elèctric ", detalla l'investigador del CSIC.
Esquivel, en concret, ha ideat una proposta per superar un dels problemes de aquests dispositius, com és la seva limitada autonomia energètica, i està dissenyant en la actualitat una plataforma universal en la qual podrien incorporar sensors electroquímics amb nombroses aplicacions.
Existeixen plataformes microfluídiques (amb una xarxa de canals i càmeres), en què es poden realitzar assaigs de laboratori. Per la seva petita grandària, permeten estalviar en reactius i requereixen menys quantitat de mostra, però normalment necessiten fonts d'alimentació i control electròniques, el que augmenta la complexitat del dispositiu i limiten la seva portabilitat.
"La meva intenció és desenvolupar una plataforma universal, flexible i personalitzable de
petita grandària que pugui aplicar a l'anàlisi de fluids biològics per detectar infeccions, insuficiències i patologies", assenyala Esquivel.