Inauguració del Laboratori d'Investigació Atmosfèrica

El president del CSIC, Emilio Lora-Tamayo, ha inaugurat el nou Laboratori d'Investigació Atmosfèrica de l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua (IDAEA), centre dirigit pel professor d'investigació Joan Grimalt, i que se situa a la seu del Centre d'Investigació i Desenvolupament (CID).

El presidente del CSIC, de frente, en un momento de la inauguración, junto al director del IDAEA, Joan Grimalt, y el director del Laboratorio, Xavier Querol (de espaldas). El laboratori, que ha suposat la remodelació de la quarta planta i part de la cinquena de l'esmentat edifici-uns 650 metres quadrats- acull a 30 investigadors especialistes en contaminació atmosfèrica, provinents d'un altre centre del CSIC.

A l'acte també s'ha inaugurat el mural "Homenatge als Elements" de l'artista Eugènia Balcells, una rèplica artística de la taula periòdica, que quedarà emplaçada al vestíbul del CID. El mural és una reproducció de l'obra homònima feta per Eugènia Balcells i que es troba a la Facultat de Química de la Universitat de Barcelona.

El Laboratori d'Investigació Atmosfèrica

La investigació que es desenvolupa al Laboratori de Recerca Atmosfèrica, dirigit per Xavier Querol, professor d'investigació del CSIC, ha convertit aquest grup en referència internacional. Les seves línies de treball se centren en el control de la qualitat de l'aire, de la contaminació per partícules i el desenvolupament d'estratègies de mitigació.

Les noves instal·lacions acullen personal i instrumental que s'ha traslladat, al llarg de mesos, des de la seva antiga ubicació a l'actual de l'IDAEA. Així, disposen d'una estació de qualitat de l'aire (desplaçada i millorada amb nou instrumental), que està compartida amb la Generalitat de Catalunya. L'estació controla constantment la contaminació atmosfèrica i envia les seves dades a la Direcció General de Qualitat Ambiental.

També compta amb equipament nou adquirit en l'últim any. Destaca un equip d'espectrometria atòmica d'emissió amb font de plasma acoblada (ICP-AES) per a l'anàlisi en temps real d'aerosols. És un dels pocs del seu tipus instal·lats a Europa i permet conèixer la composició química de les partícules atmosfèriques al moment -disposa d'una entrada de l'aire i analitza constantment les partícules en suspensió-. A més, l'aparell es pot desplaçar en una unitat mòbil.

Emilio Lora-Tamayo inaugurando el mural 'Homenatge als Elements' de Eugenia BalcellsAixò suposa, segons expliquen els científics, un avanç molt important ja que permet conèixer el tipus de contaminació de forma immediata i poder fer front a emergències específiques. Els mètodes usats fins ara requereixen enviar mostres al laboratori, el que pot suposar terminis d’uns set dies fins a obtenir els resultats.

Els científics del Laboratori d'Investigació Atmosfèrica han treballat en l'estudi de la contaminació de ciutats arreu del món. Són assessors de la OMS, membres del Programa EMEP (European Monitoring and Evaluation Programme) de la ONU, dedicat al control de la contaminació en zones transfrontereres. Formen part del grup d'experts en medi ambient que assessoren la Comissió Europea i al Ministeri d'Agricultura.

Entre els seus últims treballs hi ha la col·laboració en la redacció del "Pla Aire", un pla de millora de la qualitat de l'aire que en unes setmanes ha de ser aprovat pel Consell de Ministres. La seva contribució es pot consultar al llibre “Bases científico-técnicas para un Plan Nacional de Mejora de la Calidad del Aire”, publicat a la col·lecció "Informes del CSIC".