Son premiats per la seva recerca en Medi Ambient i Investigació mèdica, respectivament.
Xavier Querol, professor d'investoigació del CSIC a l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua (IDAEA) del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), ha estat guardonat amb el premi Jaume I de Protecció del Medi Ambient 2013. Querol ha destacat que "la millora del medi ambient no és una qüestió només d'ecologisme", sinó una tasca en què s'ha d'implicar tota la societat.
En aquest sentit, ha defensat que el medi natural és part del patrimoni i ha assenyalat que com a tal ha de protegir, i alhora ha destacat que per aconseguir l'èxit en aquesta tasca és necessària la "conscienciació social". Així mateix ha insistit en la necessitat de fomentar un transport públic "ràpid, econòmic i còmode" perquè resulti atractiu utilitzar i contribuir així a reduir la contaminació.
L'investigador del CSIC ha explicat que el seu treball, "molt especialitzat en els contaminants atmosfèrics", se centra en "aplicar metodologia científica per veure l'origen dels contaminants a l'atmosfera" i a "proposar mesures perquè es pugui millorar la qualitat del aire i també reduir l'escalfament de la terra ".
Un altre dels guardonats ha estat Jesús San Miguel, cap de servei d'Hematologia de l'Hospital Universitari de Salamanca i investigador del Centre d'Investigació del Càncer (CIC-CSIC), que ha estat premiat en la modalitat d'Investigació Mèdica. San Miguel ha afirmat que la investigació és "bàsica" perquè "un país creixi". "Repeteixo de forma constant que no és un premi a la meva persona, sinó al treball en equip, i de forma concreta al Servei d'Hematologia de l'Hospital Universitari de Salamanca. I també al Grup espanyol de Mieloma, on treballem intensament ", ha declarat. El jurat del Premi Rei Jaume I ha estimat que el professor Jesús San Miguel s'ha convertit en un referent indispensable en el diagnòstic i tractament del mielanoma múltiple, les leucèmies i limfomes.
També ha estat guardonat el professor d'Economies i Finances i titular de la Càtedra Abertis de Regulació, Competència i Polítiques Públiques de l'IESE Business School, Francesc Xavier Vives, amb el Premi Jaume I en Economia. Vives va ser des 1991 fins a 2001 director de l'Institut d'Anàlisi Econòmica del CSIC.
El jurat dels premis Rei Jaume I ha reconegut en les altres modalitats a Manel Esteller, en Investigació Bàsica; Antonio González, en Noves Tecnologies, i al fundador de la cadena Llaollao, Pere Espinosa, en la categoria d'Emprenedors.
Els premis van ser anunciats aquest dimarts, pel president de la Fundació Premis Rei Jaume I, Santiago Grisolía, en un acte que s'ha celebrat al Palau de la Generalitat. Aquests premis, dotats amb 100.000 euros en cada categoria, han celebrat aquest any el seu 25 aniversari amb la participació de 20 Premis Nobel entre el jurat, compost per 90 persones, que ha elegit els guardonats entre els 200 candidats.
També han estat guardonats el director del centre d'investigació genètica de l'Hospital de Bellvitge i professor de Genètica de la Universitat de Barcelona, Manel Esteller, el professor d'Informàtica de la Universitat Politècnica de Catalunya i director del centre d'investigació d'Intel, Antonio González Cues, i el fundador de l'empresa Llaollao, Pere Espinosa.