L'app MedJelly amplia la seva cobertura a tot el litoral català

Disponible per a Android i I-phone, informa cada dia de la presència de meduses, la seva perillositat i l'estat de la platja. Desenvolupada i mantinguda pel CSIC, en el marc de dos projectes de la UE, i amb la col·laboració d'ajuntaments i de Serveis de Salvament i Socorrisme.

Medusa de l'espècie Pelagia noctiluca (Eduardo-OBIS)L'any passat els banyistes van poder usar per primera vegada l'app MedJelly, que  informava en temps real de la presència de meduses a les platges de Barcelona. Aquest any, els serveis de MedJelly s'estenen a tot el litoral català (l'app ofereix dades de més de 200 platges) i està disponible per a més dispositius, ja que es disposa de versió per a Android i I-phone.

MedJelly és una aplicació desenvolupada i mantinguda per l'Institut de Ciències del Mar del Consell Superior d'Investigacions (CSIC), en el marc dels projectes VECTORS i MED-JELLYRISK de la UE. Ha comptat amb la col•laboració dels ajuntaments costaners de Catalunya i dels Serveis de Salvament i Socorrisme.

L’app informa dia a dia de la presència de meduses a cadascuna de les platges, del tipus de meduses (si n'hi ha), de la seva perillositat per als banyistes (ja que no totes són igual de perilloses) i dels protocols d'actuació en cas de picada. També informa de l'estat de la platja (color de la bandera), l'onatge i condició dels corrents, la temperatura ambient, la temperatura de l'aigua, i la intensitat del vent.

A més, MedJelly incorpora funcions noves. Tal com expliquen les seves creadores, les investigadores de l'Institut de Ciències del Mar Verónica Fuentes i Macarena Marambio, "en aquesta nova versió de l'app s'ha incorporat un fòrum, per a deixar comentaris i preguntes, i els usuaris poden enviar els seus propis albiraments de meduses".

D'altra banda, l'aplicació incorpora un nou qüestionari que els usuaris poden completar. Les preguntes estan enfocades a saber de quina manera afecta els turistes i banyistes la presència de meduses a les platges, i com els influeix en les seves decisions. L’objectiu és esbrinar l'impacte socioeconòmic de les meduses.

En paral·lel a l'app MedJelly, d'ús públic i gratuïta, els investigadors han desenvolupat altres aplicacions i entorns web per rebre la informació dels ajuntaments i dels serveis de salvament i socorrisme, i incorporar-lo a l'app de l'usuari. Els investigadors expliquen: "S'ha ampliat la xarxa de forma substancial i creiem que aquesta forma de treball serà bona per mitigar l'impacte socioeconòmic de les meduses".

Web del projecte JellyRisk www.jellyrisk.eu

Per obtener la app MedJelly www.medjelly.com