El CSIC i Aqualogy inauguren l'exposició 'L'esfera de l'aigua' a Barcelona

Produïda en el marc de l'Any Internacional de la Cooperació a l'Esfera de l'Aigua, la mostra aborda el paper d'aquest recurs a la natura i la societat.

 

  • El president del CSIC, Emilio Lora-Tamayo, i el director general d'Aqualogy, Manuel Cermeron, intervenen en la inauguració, que inclou també la taula rodona “L'aigua, repte global del segle XXI”
  • L'acte tindrà lloc el dijous 7 de novembre, a les 19 hores, a la Residència d'Investigadors (C/Hospital, 64 ), que acollirà l'exposició fins al 17 de novembre

Pòster de l'exposició.Que els cometes són bàsicament boles de neu bruta i les llavors necessiten un mínim d'aigua per poder germinar, o que només el 3% de l'aigua de la Terra és aigua dolça, són algunes de les dades que ofereix l'exposició 'L'esfera de l'aigua'. La mostra serà inaugurada el proper dijous 7 de setembre, a les 19 hores, a la Residència d'Investigadors de Barcelona pel president del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), Emilio Lora-Tamayo , i el director general d'Aqualogy, Manuel Cermeron.

Les dues entitats col·laboren activament en l'Any Internacional de la Cooperació a l'Esfera de l'Aigua 2013, promogut per la UNESCO, a través del programa d'activitats de divulgació “Som Aigua. Ciència i coneixement per a un accés universal”, en què s'inclou aquesta exposició.

Elaborada per investigadors del CSIC, “L'esfera de l'aigua” introdueix el visitant en el món de l'aigua, des de les seves propietats químiques fins al seu paper en la història i la civilització humanes. Composta per 20 panells, es divideix en dos grans blocs. El primer d'ells, 'Aigua i Natura', segueix el curs del cicle hidrològic, la seva relació amb el clima i els ecosistemes. El segon , “Aigua i Societat” , s'endinsa en la influència de l'ésser humà en el cicle natural de l'aigua , en la seva contaminació, així com en les solucions per a l'accés a l'aigua potable, i la relació d'aquest recurs amb la història, la salut i la tecnologia.

El programa de la inauguració inclou la taula rodona 'L'aigua, repte global del segle XXI', sobre els reptes científics, tecnològics i de cooperació internacional que la gestió de l'aigua ha d'afrontar en els propers anys. Antoni Ginebreda, comissari de l'exposició i investigador del CSIC a l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua (IDAEA), serà l'encarregat de moderar la trobada. Tomàs Michel, del Centre Tecnològic de l'Aigua, i els també investigadors de l'IDAEA-CSIC i autors de l'exposició Joan Grimalt i Rafael Rodríguez, participaran en el debat.

Després del debat, Ginebreda guiarà al públic assistent en un recorregut per l'exposició, que es podrà visitar de forma gratuïta en l'horari habitual de la Residència d'Investigadors (veure a sota ) fins al 17 de novembre.

“L'esfera de l'aigua” és una exposició itinerant que ja ha visitat 16 localitats –entre d’altres, Madrid, Saragossa, València i Sevilla, on també s'exhibeix ara mateix- i té previst continuar el seu recorregut al llarg de 2014. A més, compta amb una versió virtual que s'ofereix a la web www.agua2013.es.

En aquesta web l'usuari trobarà també unitats didàctiques complementàries per a ESO i Batxillerat, més de 40 articles de divulgació signats per investigadors del CSIC i una completa agenda d' activitats entorn de l'Any Internacional de la Cooperació a l'Esfera de l'Aigua.

Col·laboració publico-privada en la divulgació de la ciència

Més de 60 investigadors del CSIC i altres institucions han participat fins al moment en 'Som Aigua', un programa d'activitats de foment de la cultura científica inaugurat el 29 de gener de 2013 a Madrid pel president del CSIC, Emilio Lora-Tamayo, el president d’Agualogy, Àngel Simon, i el secretari general de Ciència, Tecnologia i Innovació del Ministeri d'Economia i Competitivitat, Román Arjona.

Juntament amb l'exposició, les unitats didàctiques i els articles divulgatius, dins d'aquest programa s'han organitzat conferències i s'ha promogut la col•locació de cartells en el mobiliari urbà de ciutats com Saragossa, la Corunya, Palma de Mallorca o Sevilla, en el marc l'Any Internacional de la Cooperació a l'Esfera de l'Aigua 2013.

Forjada a Barcelona a partir de la iniciativa del coordinador institucional del CSIC a Catalunya, Lluís Calvo, la col·laboració del CSIC i Aqualogy en aquest projecte continuarà al llarg de 2014 amb noves activitats emmarcades a la Dècada de l'Aigua (2005-2015).

Inauguració de l’exposició “L’esfera de l’Aigua”
Dia i hora: 7 de novembre, 19.00
Lloc: Residencia d’Investigadors. C/Hospital, 64 08001 Barcelona http://www.residencia-investigadors.es

Horaris de l’exposició: “L’esfera de l’aigua” es podrà visitar fins al 17 de novembre, a la Residència d’Investigadors, en el següent horari: tardes de dimarts a divendres (de 17h a 20h), els dissabtes (de 11.00 a 14h i de 17 a 20h) i el matí dels diumenges (de 11h a 14h).