Maria José Jurado, del CSIC, assessora del ICDP

És la primera científica espanyola que forma part del consell assessor de l’ICDP, el programa internacional de perforació científica. L’ICDP, actualment amb 23 països membres, estableix la cooperació internacional per a grans campanyes de perforació científica.

Maria José Jurado (dreta) amb un col·laborador, avaluant l'estat d'una de les sondes d'exploració, en les instal·lacions del Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera del CSIC. Maria Jose Jurado, investigadora del CSIC a l'Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera, ha estat nomenada membre del consell assessor (Science Advisory Group, SAG) del Programa Internacional de perforació científica continental (ICDP en les seves sigles en anglès).

Maria José Jurado és geòloga i investigadora de l'Institut de Ciències de la Terra "Jaume Almera" del CSIC, on ha implementat i desenvolupat l'exploració del subsòl amb sondes geofísiques i sensors i les seves aplicacions en la construcció d'infraestructures, exploració de recursos, emmagatzematges subterranis i riscos geològics.

És la primera vegada que una científica espanyola és escollida membre del consell assessor del ICDP (abans, només Blas Valero-Garcés havia estat membre d'aquest consell). Espanya és membre del ICDP des de l'any 2007.

El consell assessor del ICDP està format per 15 científics internacionalment reconeguts i experts en les disciplines cobertes pel ICDP, en l'àmbit de les geociències. Té com a missió avaluar i establir les prioritats dels projectes de perforació científica proposats al ICDP.

El ICDP, actualment amb 23 països membres, es va crear el 1996 per establir la cooperació internacional en campanyes de perforació científica. Aquesta última és una eina indispensable i única per explorar i desvetllar processos geològics de la Terra. Atès que es necessiten molts recursos per a qualsevol campanya de perforació, el ICDP permet compartir tant els costos com els resultats científics entre els països membres. Els objectius dels projectes de perforació del programa ICDP aborden grans reptes socials des de la investigació del subsòl: clima i ecosistemes, recursos sostenibles i riscos naturals .

Maria José Jurado està especialitzada en la investigació del subsòl mitjançant sondes i sensors geofísics i les seves aplicacions a l'estudi de riscos associats a la dinàmica i evolució de la Terra (falles actives, terratrèmols, volcans, entre d'altres). Ha participat en projectes de recerca del subsòl oceànic mitjançant perforacions de l'Integrated Ocean Drilling Program (ODP-IODP) en zones de tectònica activa (sísmiques) a l'Atlàntic, Mediterrani i Pacífic (zones de subducció actives a Barbados, Mediterrani Oriental i fossa de Nankai al Japó).

Mapa de perforaciones del ICDP (los círculos amarillos representan las 27 propuestas de perforación llevadas a cabo y los círculos rojos las perforaciones en valoración y en desarrollo futuro).

Actualment participa en el projecte NanTROSEIZE, com a responsable de la investigació desenvolupada amb sondes geofísiques. És també una de les investigadores principals del projecte Campi Flegrei Drilling Project, recolzat pel ICDP, dedicat a la investigació del subsòl i la prevenció del risc sísmic i volcànic a Nàpols. Jurado va formar part del grup de treball "Rapid Response Drilling" del ICDP per a l'observació i monitorització de falles sísmiques actives. També desenvolupa investigació del subsòl aplicada a la detecció de recursos i utilització del subsòl en construcció d'infraestructures i emmagatzematges subterranis.

Programa Internacional de perforació científica continental (International Continental Scientific Drilling Program- ICDP) http://www.icdp-online.org/home/