Tres laboratoros dels dos organismes s'uneixen per desenvolupar dispositius que permetin una major eficiència energètica. Treballaran amb nous materials, els anomenats 'wide bandgap’, més eficients i resistents a condicions extremes. Avui s'ha presentat aquest laboratori a l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM) del CSIC.
L'electrònica de potència és la que està darrere dels dispositius que regulen l'ús de l'energia que fan servir els aparells electrònics, electrodomèstics o automòbils. Així, els carregadors dels mòbils, els convertidors de l'anomenada tecnologia 'inverter', els sistemes de potència dels cotxes elèctrics... La millora d'aquests dispositius en els últims anys és el que ha permès tenir aparells que estalvien energia elèctrica, que regulen l'energia consumida i la que es pren de la xarxa. En el context actual, l'eficiència energètica és una prioritat. No endebades, és un dels eixos fonamentals del proper programa europeu d'investigació Horizon 2020.
Per donar una millor resposta a aquestes necessitats socials i industrials, s'ha creat el Laboratori Internacional Associat LIA WIDE-Lab, dedicat a tecnologies d'electrònica de potència, que s'ha presentat avui a l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM) del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC).
El LIA Wide-Lab és un laboratori virtual hispano-francès, format per tres grups de recerca de l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM) del CSIC, del Laboratoire Ampère (INSA-Lyon), del CNRS, i del Laboratoire d'Analyse et d'Architecture des Systèmes (LAAS), a Toulouse, també del CNRS. L'acord de creació va ser signat fa uns mesos entre representants el CSIC i el CNRS (Centre national de la recherche scientifique), encara que aquesta és la primera vegada que es reuneixen tots els directors dels grups de recerca a Barcelona.
Els tres equips ja venien col•laborant de forma habitual en el desenvolupament de sistemes d'electrònica de potència i dispositius més eficients energèticament. La creació del LIA suposa la formalització d'aquesta col·laboració i la creació d'una plataforma única amb més capacitat de cooperació amb altres entitats i major visibilitat internacional.
Del silici als nous materials més eficients
Fins ara, els dispositius de potència es realitzen en silici. Però el silici presenta limitacions quan se sotmet a condicions extremes, com l'alta tensió i les altes temperatures. En els últims anys s'han començat a investigar l'ús de nous materials: el carbur de silici, el nitrur de gal·li i el diamant. Aquests són els anomenats materials 'wide bandgap', que permetrien sistemes de potència molt més eficients. Són materials molt robustos, adequats per treballar en condicions molt extremes, però molt difícils de processar, per la qual cosa es requereix encara molta feina d'investigació.
És en aquest context en què treballen els equips científics del nou LIA. En aquesta associació LIA Wide-Lab, l'equip espanyol és líder en el desenvolupament de sistemes de potència millorats i tenen instal·lacions de producció (Sala Blanca) avançades, mentre que els equips francesos són punters en el desenvolupament de materials 'wide bandgap', i en tècniques d'encapsulament i integració avançada sobre silici.
Web del LIA-Wide-Lab http://wide-lab.eu/Home.html