Presentació del projecte europeu LIFE LimnoPirineus

Té per objectiu conservar i restaurar molleres, estanys i espècies aquàtiques amenaçades de l'alta muntanya dels Pirineus.

 

D’esquerra a dreta: Llàtzer Sibís, Ramon Villuendas, Lluís Segalàs i Gerard Sabarich. S’ha fet l’acte de presentació pública del projecte LIFE LimnoPirineus, un projecte co-finançat per la Unió Europea que en els propers cinc anys (2014-2019) permetrà recuperar i conservar a llarg termini hàbitats i espècies amenaçades de l’alta muntanya dels Pirineus. Es duran a terme millores d'hàbitats com estanys, molleres i fonts carbonatades i reforçaments poblacionals d’espècies com el cavilat, el tritó pirinenc i altres amfibis.

El projecte permetrà actuar en 3 espais xarxa Natura 2000 del Pirineu: el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, el Parc Natural de l'Alt Pirineu i l'Estanho de Vilac situat a la Vall d'Aran.

El Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB) del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), actua com a coordinador del projecte, i com a socis hi participen la Universitat de Barcelona, el Conselh Generau d'Aran, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya, i les empreses Forestal Catalana i Sorelló Estudis al Medi Aquàtic. La Diputació de Lleida actua com a cofinançador.

La presentació pública del projecte ha tingut lloc a l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu a Esterri d'Àneu amb la presència de representants de tots els socis. En l’acte han intervingut Ramon Villuendas, alcalde d’Esterri d’Àneu; Lluís Segalàs, responsable de l’oficina del Delegat Territorial del Govern a l’Alt Pirineu i Aran; Llàtzer Sibís, president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà; i Gerard Sabarich, diputat de la Diputació de Lleida i vicepresident del patronat de turisme de Lleida. L’acte s’ha complementat amb la conferència “La conservació de les zones humides d’alta muntanya dels Pirineus, una aposta de futur” a càrrec de Marc Ventura, coordinador del Projecte LIFE+LimnoPirineus i investigador del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC). En la presentació i conferència hi han assistit més d’una setantena de persones.