Un cicle recupera la història del parc de la Ciutadella lligada a la ciència. Reivindica la preservació del patrimoni científic del Museu Martorell i el Castell dels Tres dragons, en risc de desaparició. Organitzat pel CSIC i la Societat Catalana d’Història de la Ciència i la Tècnica.
Un cicle de conferències recupera la història del Parc de la Ciutadella lligada ales institucions científiques que hi van néixer: el museu Martorell, el primer aquari públic, el Museu Ciències Naturals, el parc zoològic o l’Hivernacle.
El cicle, organitzat per la Societat Catalana d’Història de la Ciència i la Tècnica i la Institució Milà i Fontanals del CSIC, vol mostrar com l’origen de la Ciutadella està lligada amb la ciència i reivindicar la preservació d’aquest patrimoni, actualment en risc de desaparició. Ja fa quatre anys que estan tancats al públic el Museu Martorell, l’Hivernacle i el Castell del Tres Dragons.
“Darrerament, diversos mitjans de comunicació s’han fet ressò de l’estat en què es troben el Museu Martorell i el Castell dels Tres Dragons”, expliquen els organitzadors en el programa. “¿Pot Barcelona permetre’s el luxe d’abandonar el seu patrimoni científic? Una ciutat que es diu del coneixement i la innovació, ¿pot oblidar la història del Parc de la Ciutadella com a centre de recerca i difusió d’idees i d’ideologies científiques quan es projecta cap al futur? ¿Quin paper poden tenir els edificis i les col•leccions de ciències naturals que tradicionalment han ocupat aquest espai públic quan elaborem discursos sobre la ciutat del coneixement?”
El cicle repassa la història de la creació del Museu Martorell, l’any 1882, que albergava col·leccions provinents de diversos donants. També repassa la transformació de la Ciutadella com a parc científic al tombant de segle XIX-XX, per mostrar quina concepció de la natura es tenia en aquells anys, així com les pràctiques científiques, la ideologia dels seus impulsors, o les reaccions del públic.
El cas de la Ciutadella és comparable al d’altres parcs europeus com vol posar de manifest el cicle amb l’exemple del Prater a Viena, on es va crear un aquari públic i un Institut de Biologia Experimental. Amb aquest cicle, els organitzadors esperen poder aportar elements al debat sobre els usos que es pot donar al patrimoni científic del parc.
Cicle de col·loquis: Natura i ciència al parc: continuïtats i discontinuïtats de les ciències naturals a la Ciutadella
Organitzen: Societat Catalana d’Història de la Ciència i la Tècnica i IMF-CSIC
Coordinen: Laura Valls i Ferran Aragon
Programa:
Dimarts 16 de Desembre, 19:00: Reconstruint el Martorell. Donants i col•leccions del primer museu públic de Barcelona al tombant del segle XX., Ferran Aragon (CEHIC-UAB) i José Pardo Tomás (IMF-CSIC)
Dijous 15 de Gener, 19:00: El primer parc científic de Barcelona? La transformació de la Ciutadella (1872-1917). Laura Valls (CEHIC-UAB, CSIC) i Oliver Hochadel (IMF-CSIC).
Dijous 12 de Febrer, 19:00: Under Water in the Park. Cultures of Oceanography in Vienna's Prater, ca. 1900. Christina Wessely (Universitat de Lüneburg).
Lloc: Els Col·loquis tenen lloc a l’Institut d’Estudis Catalans, c/ del Carme, 47, Barcelona