Història i curiositats del Parc de la Ciutadella seran explicades al públic assistent en la xerrada que impartiran Laura Valls, del Centre d’Història de la Ciencia de la UAB i del CSIC, i Oliver Hochadel, de l’Institució Milà i Fontanals del CSIC.
No tothom sap que l’esquelet de l’elefant que es conserva al Museu de Ciencies Naturals de Barcelona és el de l’’Avi’, que des de l’any 1892 fins el 1914 va ser l’inquilí més emblemàtic del zoològic de Barcelona, al Parc de la Ciutadella. Aquell elefant, junt amb d’altres animals, venia d’una col•lecció privada que va ser traslladada (travessant la ciutat comtal en una processió insòlita) al recent creat zoo.
Tampoc es gaire conegut que el mamut de la Ciutadella, de l’any 1907, va ser una gran innovació constructiva en el seu moment, ja que es va fer servir ciment armat, un procediment innovador a l’època, quan encara no hi havia edificis construïts amb aquesta tècnica a la ciutat. Ni que representava, llavors, una espècie ‘antediluviana’: és a dir, que s’havia extingit amb el diluvi universal -malgrat que feia 50 anys que s’havia publicat l’Origen de les espècies de Darwin.
Aquestes i altres curiositats de la història del Parc de la Ciutadella seran explicades al públic assistent en la xerrada que impartiran Laura Valls, del Centre d’Història de la Ciencia de la UAB i del CSIC, i Oliver Hochadel, de l’Institució Milà i Fontanals del CSIC.
Els conferenciants, que estan realitzant una investigació sobre els orígens del Parc de la Ciutadella i del Zoològic, mostraran el seu procés de transformació: des de la creació de la Ciutadella com a parc higiènic de 1872, de Fontserè, fins al parc científic de 1917 amb la creació del Museu de Catalunya de Ciències Naturals. Examinaran iniciatives com el zoològic, el mamut, els blocs petrogràfics, l’aquari o l’exposició de piscicultura, que mostraran quina era la concepció de la natura, les pràctiques científiques o la ideologia dels seus impulsors, així com les reaccions del públic.
La xerrada forma part d’un cicle que recupera la història del parc de la Ciutadella lligada a la ciència. Reivindica la preservació del patrimoni científic del Museu Martorell i el Castell dels Tres dragons, en risc de desaparició. Està organitzat pel CSIC i la Societat Catalana d’Història de la Ciència i la Tècnica.
El primer parc científic de Barcelona? La transformació de la Ciutadella (1872-1917)
Cicle: Natura i ciència al parc: continuïtats i discontinuïtats de les ciències naturals a la Ciutadella
A càrrec: Laura Valls (CEHIC-UAB, CSIC) i Oliver Hochadel (IMF-CSIC)
Organitzen: Societat Catalana d’Història de la Ciència i la Tècnica i Institució Milà i Fontanals (CSIC)
Data: Dijous 15 de gener, 19:00
Lloc: Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47, 08001 Barcelona