La sisena edició d’Inspiraciència lliura els seus premis

Ahir es van lliurar els premis de la sisena edicio d’Inspiraciència. Uns 480 concursants de tot Espanya han participat en aquest concurs de relats inspirats en la ciència, organizat pel CSIC.

Foto de família amb guanyadors i finalistes. Ahir es van entregar els premis del concurs Inspiraciència, en un acte a La Casa Encendida de Madrid, que va comptar amb la participació de nombrosos assistents, representants de les institucions col·laboradores, i l’actuació del grup TeatrIEM amb la representació d’una escena de l’obra "La tortuga de Darwin" de Juan Mayorga.

Han sigut vuit premiats i deu finalistes a les categories de relat adult i juvenil en els idiomes castellà, català, gallec i euskera, seleccionats d’entre les 480 propostes presentades a concurs. El jurat ha tingut en compte l’originalitat de les propostes, la qualitat literària i el contingut científic. A aquests cal afegir els dos premiats per decisió del públic en base a la votació popular.

“Yo no creía en el Satori”, una història articulada en torn a la demostrabilitat de les lleis de la física quàntica utilitzant un símil paradoxal ple d’ironia i humor, de Luis Neira Tovar (València), i “La paradoja”, d’Arnau Galí Bergillos (Esparraguera, Barcelona), un enginyós relat inspirat en la mecànica quàntica i amb sorpresa final, son els guanyadors de las categories de relat adult i juvenil en castellà.

En gallec, el guanyador de la categoria adult ha sigut Agustín Agra Barreiro (Noia, A Coruña), amb “Déjà vu”, una imaginativa hibridació d’història real, legenda i actualització del principal descobriment d’Arquímedes, i en la categoria juvenil, Iria Rúa Vázquez (San Cristóbal, Ourense), amb “A movida sen fin”, un relat viu de la ‘movida’ dels anys 80 en el qual l’ànsia de llibertad no cedeix davant els estralls del VIH.

En català, el primer premi ha sigut per a “Tectònica fàcil per a sentimentals”, suggeridora narració que descriu els episodis geològics de la terra seguint l’analogia del barri i la ciutat, de Xavier Fernández Busquets (Mollet del Vallès, Barcelona), i “Un dia quàntic”, de Marc Pau Knijff Massip (Esparraguera, Barcelona), que proposa una història quotidiana paradoxalment quàntica.

En euskera, el primer premi de la categoria adult ha sigut per a “Denboraren makina”, de Naiara Zubimendi Zubillaga (Zumaia, Gipuzkoa), un retorn a la màquina del temps que actua com a estímul en la protagonista per començar una carrera biomèdica, un “conte coherent en sí mateix, que et deixa un sentiment engrescador i positiu”, segons el jurat. A la categoria juvenil, el premiat ha estat “Amaieraraino”, de Goretti Hoyos Díez (Errenteria, Gipuzkoa), un expressiu relat sobre com la vivència propera de la malaltia –la leucèmia- pot sublimar-se a través de la recerca mèdica, i del qual el jurat ha destacat la “sensació de sinceritat”.

Els premis del públic -que escollien el millor de cada categoria, independentment de l’idioma- han sigut per a “Odio los lunes” d’Andreu Blanco Cartagena (Vigo, Pontevedra), a la categoria adult, i “Un mundo ciego” de Carmen García Guerrero (Madrid), a la categoria juvenil.

Tots els relats premiats i finalistes es poden llegir al web d’Inspiraciència. Inspiraciència està organitzat per la Unitat de Cultura Científica de la Delegació del CSIC a Catalunya i l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona, i compta amb el suport de la Vicepresidència Adjunta de Cultura Científica del CSIC i de les delegacions del CSIC a Aragó, Galícia i València.

Compta amb el finançament de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), del Ministeri d’Economia i Competitivitat. Nombroses entitats recolzen aquesta iniciativa, entre d’altres, l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès, la Escuela de Escritores, l’Editorial Galaxia, la Asociación de Escritoras e Escritores en Lingua Galega, Mètode. Revista de difusió de la ciència de la Universitat de València, Euskal Etxea Centre Cultural Barcelona, la Fundazioa ElHuyar, entitats culturals i biblioteques publiques.

www.inspiraciencia.es

 

Finalistes i guanyadors de la VI edició Premi institucional

Per decisió del jurat, basant-se en la seva originalitat, qualitat literària i contingut científic

Euskara

Gazteak
Finalista: Amoenus de Sara Roda Gómez. (Errenteria, Gipuzkoa)
Guanyadora: Amaieraraino de Goretti Hoyos Díez. (Errenteria, Gipuzkoa)

Helduak
Finalista: Ur hura de Ángel Gallo Fernández (Zarautz, Gipuzkoa)
Guanyadora: Denboraren makina de Naiara Zubimendi Zubillaga (Zumaia, Gipuzkoa)

Galego

Xoven
Finalista: A carreira de Anxo Iglesias Núñez (Gondomar, Pontevedra)
Guanyador: A movida sen fin de Iria Rúa Vázquez (San Cristóbal, Ourense)

Adult
Finalistes: O remedio de Averroes de José Antonio Villar Piñón. (Raxó, Pontevedra), i Querida familia d’Andreu Blanco Cartagena. (Vigo, Pontevedra)
Guanyador: Déjà vu d’Agustín Agra Barreiro. (Noia, A Coruña)

Català

Jove
Guanyador: Un dia quàntic de Marc Pau Knijff Massip. (Esparraguera, Barcelona)

Adult
Finalista: Les seves olors de Laura Force Seguí. (Esplugues de Llobregat, Barcelona)
Guanyador: Tectònica fàcil per a sentimentals de Xavier Fernández Busquets. (Mollet del Vallès, Barcelona)

Castellano

Joven
Finalistes: Un mundo ciego de Carmen García Guerrero (Madrid), i Radu y el insólito experimento de Sarah Zimbru (Benidorm, Alicante)
Guanyador: La paradoja d’Arnau Galí Bergillos (Sabadell, Barcelona)

Adulto
Finalistes: Hasta luego, Bob de Sergio Pardo Iglesias (Valladolid) y Estimado reviewer number three de Diego Santo Domingo Porqueras (Valladolid)
Guanyador: Yo no creía en el Satori de Luis Neira Tovar (València)

Premi del públic

Per decisió del públic basant-se en la votació popular.

Joven
Guanyadora: Un mundo ciego de Carmen García Guerrero (Madrid)

Adulto Guanyador: Odio los lunes d’Andreu Blanco Cartagena. (Vigo, Pontevedra)