Es confirma la presència de l'alga invasora Caulerpa cylindracea al Baix Empordà

 L'equip científic del projecte 'Algues invasores' de la plataforma de ciència ciutadana Observadors del Mar, coordinada pel CSIC, ha confirmat la presència d'aquesta alga invasora al Baix Empordà.

Caulerpa cylindracea, l'alga invasora d'origen australià, detectada al Baix Empordà. Imatge: Carles Virgili.El passat 2 d'octubre, un grup de voluntaris de l'Associació Sotaigua, junt amb col·laboradors i membres del cos d'Agents Rurals Marins, van trobar una població d'alga invasora Caulerpa cylindracea. La troballa es va produir quan realitzaven la neteja submarina de la Reserva Natural de Ses Negres, a Cap de Begur (Girona), en el marc de Fira de submarinisme Begur Sotaigua.

L'Associació Sotaigua va comunicar a col·laboradors i autoritats l'albirament, que també es va registrar immediatament a la plataforma de ciència ciutadana Observadors del Mar, coordinada per l'Institut de Ciències del Mar (ICM) del CSIC de Barcelona.

A partir de les fotos preses pel fotògraf especialitzat Carles Virgili, l'equip científic del projecte 'Algues invasores' d'Observadors del Mar, ha confirmat que es tracta de l'espècie Caulerpa cylindracea. Aquest grup d'experts inclou investigadors de l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats, centre mixt del CSIC i de la Universitat de les Illes Balears, i del Centre d'Estudis Avançats del Blanes del CSIC.

Mai s'havia vist tan al nord

La Caulerpa cylindracea és una alga d'origen australià. És molt agressiva i està considerada una de les cent espècies amb major potencial invasor de la Mediterrània segons la International Union for Conservation of Nature (UICN), ja que causa greus impactes ecològics sobre les comunitats vegetals autòctones i, en alguns casos, pot arribar a substituir-les quasi totalment.

Maria Garcia, investigadora del Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC), i especialista en algues invasores, explica que es tracta d'una "troballa molt important".

"El 2008 vam saber de la presència d'aquesta espècie a Catalunya quan es va albirar per primera vegada al Garraf. Des de llavors, l'espècie s'havia anat disseminat cap al sud a nombroses localitats tarragonines, però la seva distribució septentrional s'havia detectat només fins a Blanes. Aquesta és la primera vegada que s'observa en aigües del Baix Empordà", diu aquesta investigadora.

La Direcció General de Pesca ha informat oficialment als òrgans competents en matèria d'espècies exòtiques de la Generalitat de Catalunya, que ofereixen a una total col•laboració per a qualsevol actuació de seguiment que es consideri oportuna.

Des d'aquesta Direcció consideren imprescindible conscienciar la població sobre la problemàtica i la importància de preservar els ecosistemes marins.

Observatoris Sentinella

L'Associació Sotaigua forma part de la xarxa d'Observatoris Sentinella ciutadans impulsats aquest any per Observadors del Mar (www.observadoresdelmar.es) per monitoritzar les espècies invasores i altres fenòmens de canvi, en tota la costa espanyola.

Elisabetta Broglio, coordinadora de la plataforma Observadors del Mar a l'ICM-CSIC, explica: "La col·laboració d'Observatoris Sentinella com el de Begur en la investigació científica, demostra la potencialitat de la ciència ciutadana. A partir d'ara, és molt important seguir l'evolució d'aquesta població per conèixer el possible impacte sobre l'ecosistema i dissenyar estratègies de gestió".

L'equip científic organitzarà en breu dues noves jornades de formació per a ciutadans sobre espècies invasores, una a Blanes el 5 de novembre i una altra a Begur, la data de la qual està encara per determinar.

http://www.observadoresdelmar.es