El Consiglio Nazionale delle Ricerche és la institució pública de investigació més gran d'Itàlia. Xavier Querol és professor d'investigació del CSIC a l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua del CSIC a Barcelona.
El professor d'investigació del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) Xavier Querol ha estat nomenat un dels 10 membres que componen el Comitè Científic del Consiglio Nazionale delle Ricerche (CNR) d'Itàlia. El nomenament va tenir lloc el passat 4 d'octubre i va ser efectuat pel Consell d'Administració del CNR a partir d'una llista de candidats elaborada per un comitè de selecció format per experts d'institucions d'investigació de prestigi internacional, així com associacions internacionals del món empresarial i econòmic.
Xavier Querol Carceller va néixer a Morella (Castelló) i és professor de investigació del CSIC a l'IDAEA (Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua) del CSIC. Doctor en ciències geològiques per la Universitat de Barcelona, es va especialitzar en geoquímica ambiental i va defensar el 1990 la seva tesi doctoral sobre contaminants en el carbó del districte miner de Terol. Va realitzar una estada postdoctoral al British Geological Survey del Natural Environment Research Council al Regne Unit, on va estudiar les emissions de contaminants traça de la central tèrmica Terol.
Posteriorment, es va incorporar al CSIC a l'Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera com a científic titular a 1994, desenvolupant estudis de qualitat de l'aire al voltant de centrals tèrmiques, ciutats i zones industrials. El 2008 es va incorporar a l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua, on dirigeix un grup d'investigació que treballa en temes ambientals, especialment de qualitat de l'aire.
Va ser membre del comitè científic assessor de l'Organització Mundial de la Salut, per donar resposta a les qüestions científiques bàsiques per a la revisió de la política europea de qualitat de l'aire, és així mateix vicedirector de l'Bureau Científic de l'European Monitoring and Evaluation Programme de les Nacions Unides per a la contaminació transfronterera, i membre de diversos grups d'experts per a redacció de directives europees de qualitat de l'aire. Va obtenir el premi Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya el 2009, i el premi Rei Jaume I a la Protecció del Medi Ambient a 2013.
El Consiglio Nazionale delle Ricerche
El Consiglio Nazionale delle Ricerche o CNR és la institució pública de investigació més gran d'Itàlia, té caràcter multidisciplinari i depèn del Ministeri d'Investigació.
Fundat el 1923, la missió de CNR és desenvolupar recerca per promoure la innovació i la competitivitat del sistema industrial italià, així com promoure la internacionalització del seu sistema de recerca i proporcionar tecnologies i solucions per a tot tipus de necessitats, tant
públiques com privades. A més, assessora el Govern i altres institucions públiques i contribueix a la formació de personal.
El CNR compta amb més de 8.000 empleats, dels quals més de la meitat són investigadors i tecnòlegs. Diverses universitats, a més d'empreses privades, també participen en les activitats de recerca del CNR.