El primer Congrés de Petits Oceanògrafs s'ha celebrat a l'Institut de Ciències del Mar del CSIC a Barcelona. Els nens han presentat els seus treballs d'investigació marina, realitzats amb l'ajuda dels científics oceanògrafs al llarg d'aquest curs i en el marc del projecte científic Va-de-Retro.
Aquest matí s'ha celebrat el primer Congrés de Petits Oceanògrafs, a l'Institut de Ciències del Mar del CSIC, a Barcelona. Uns 160 escolars de sis escoles de Barcelona, amb edats entre els 8 i els 12 anys, han acudit al congrés per presentar els seus treballs d'investigació marina, realitzats amb l'ajuda dels científics oceanògrafs.
Dividits en grups, els escolars han realitzat les seves presentacions orals i de pòsters, i han visitat el centre, on han vist els instruments d'investigació oceanogràfica, la col·lecció biològica de referència, i han pogut conduir el ROV (Remote Operated Vehicle), un robot submarí de control remot. La jornada els ha permès conèixer personalment els científics i la tripulació de l'Hespérides, en aquest segon cas gràcies a una connexió per internet.
El congrés s'emmarca en el projecte VA-DE-RETRO, que estudia la circulació global dels oceans i, en particular, dues regions clau de l'Oceà Atlàntic: la retroflexió del Corrent del Nord del Brasil a l'equador, davant de la descàrrega l'Amazones, i la trobada de les Corrents del Brasil i Malvines, enfront de la descàrrega del Riu de la Plata. Les dues regions són clau perquè actuen com a vàlvules reguladores de la circulació global oceànica i, en conseqüència, de l'estat climàtic del nostre planeta. El projecte està finançat pel Ministeri d'Economia i Competitivitat.
"En una societat tan tecnològica com l'actual, és fàcil que els joves es deslliguin progressivament de la natura que els envolta i que, al mateix temps, perdin la creativitat i curiositat natural. L'objectiu del projecte és potenciar l'actitud innata de recerca dels alumnes, en l'àmbit de l'oceanografia ", explica l'investigador del CSIC Josep Lluís Pelegrí, del Departament d'Oceanografia física i tecnològica de l'Institut de Ciències del Mar de i líder científic del projecte.
Més informació i material:
Diari de Campanya: http://icmdivulga.icm.csic.es/retrobmc-diario/
Preguntes dels escolars als científics durant la campanya: http://icmdivulga.icm.csic.es/retrobmc-pequecientificos/
Imatges:
Els 160 nens saluden al comandant de l'Hespérides en la connexió en directe (CSIC Catalunya).
Visita a la col•lecció biològica de referència de l'ICM (CSIC Catalunya)
Visita a la col•lecció biològica de referència de l'ICM (ICM-CSIC)
Visita a la sala d'instrumentació oceanogràfica (ICM-CSIC
A la nostra pàgina Facebook trobareu enllaços als videos de la transmissió en streaming