Un treball del CSIC troba insecticides piretroides en ous d'aus de Doñana

És la primera vegada que es detecten aquests contaminants en animals terrestres (mostres d'ous d'aus) a tot el món. S'han analitzat mostres de 123 ous, no fecundats o malmesos, de 16 espècies diferents. La seva presència indica que hi ha focus de contaminació molt propers a l'hàbitat de les aus.

Cigonyes a Doñana (CSIC).Un estudi del CSIC revela que la contaminació per insecticides piretroides arriba fins ous d'aus silvestres del Parc Natural de Doñana. És la primera vegada que es troben piretroides en animals terrestres. Estudis anteriors havien demostrat la presència d'aquests contaminants en peixos i mamífers marins (dofins).

El treball està liderat per Ethel Eljarrat, investigadora del CSIC a l'Institut de Diagnòsi Ambiental i Estudis de l'Aigua (IDAEA-CSIC), i compta amb la participació de l'Estació Biològica de Doñana (EBD) del CSIC. S'ha publicat a la revista Environmental Pollution.

Els piretroides són insecticides d’ús molt estès, des de l'àmbit domèstic (antimosquits, antipolls, etc.) fins a les aplicacions veterinàries i agrícoles. Alguns estudis en rates exposades a piretroides descriuen problemes en el sistema endocrí així com descens de la fertilitat. Els efectes dels piretroides en els éssers humans no estan clars, encara que se sap que tenen efectes neurològics i carcinògens. De fet, l'Agència de Protecció Ambiental dels EUA (EPA) té classificats alguns d'aquests piretroides (cipermetrina, permetrina i bifentrina) com a possibles carcinògens humans.

Nivells similars a altres contaminants

Els científics han analitzat 123 ous d'aus silvestres de 16 espècies (falcons, ànecs o òlibes, entre d'altres), totes elles residents a Doñana o migratòries que visiten anualment el Parc Natural. Són ous malmesos, recol•lectats entre els anys 2010 i 2013, durant campanyes d'anellament de juvenils.

El 93% de les mostres analitzades presenten nivells detectables de piretroides, aconseguint fins als 324 nanograms per gram en les mostres més contaminades. Els nivells són majors en el cas d'aus la dieta inclou residus domèstics o industrials generats per l'home, com els que es troben en els abocadors. És el cas de la gavina riallera, el milà negre o la cigonya. Atès que aquest és el primer estudi sobre nivells de piretroides en aus, diu Ethel Eljarrat, "no podem determinar si es tracta de nivells elevats o no de contaminació. No obstant això, si sabem que els nivells detectats són iguals o superiors als d'altres contaminants persistents com els retardants de flama. Per això, creiem que els piretroides s'haurien d'incloure en els futurs estudis de contaminació en biota."

Potenciar l'agricultura ecològica

Fins ara es pensava que la toxicitat dels piretroides en aus era baixa gràcies a la seva ràpida metabolització. No obstant això, aquest estudi demostra que les aus acumulen i transmeten aquests contaminants a les seves cries. A més, afegeix Eljarrat, "no sabem si les aus estan preparades per metabolitzar aquests compostos quan són cries, de manera que la càrrega de contaminant transferida en néixer pot comportar efectes tòxics encara desconeguts en el seu organisme".

Els problemes de Doñana, com apunta aquest estudi i altres anteriors realitzats pel CSIC, no vénen sols de la quantitat d'aigua que s'extreu de l'aqüífer, sinó que també poden estar provocats per l'ús d’insecticides en les explotacions tradicionals. En aquest sentit, "potenciar l'agricultura ecològica existent en l'entorn, ja una de les més potents de l'estat, sembla una acció ambiental cada vegada més necessària" apunta Fernando Hiraldo, coautor de l'estudi i investigador de l'Estació Biològica de Doñana del CSIC.

No persistents, però constants

Els insecticides piretroides no són compostos persistents, ja que es degraden en ser exposats a la llum solar, i en el medi ambient acaben per desaparèixer. No obstant això, el seu ús està tan estès que els focus de contaminació són constants, i per això es troben sempre quantitats variables d'ells en el medi ambient. Però, tal com explica Ethel Eljarrat, "com no són contaminants persistents, no arriben a zones allunyades dels focus de contaminació. Per tant, el fet de detectar en aus de Doñana, ens està indicant l'existència de focus de contaminació molt propers al Parc, com podrien ser els cultius de maduixes i arròs. La presència d'alguns piretroides com la bifentrina, l'ús agrari del qual està prohibit, podria indicar l'existència d'altres focus de contaminació diferents a l'ús agrícola, o bé, possibles pràctiques agrícoles il·legals".

Pyrethroid insecticides in wild bird eggs from a World Heritage Listed Park: A case study in Doñana National Park (Spain),  Cayo Corcellas, Ana Andreu, Manuel Máñez, Fabrizio Sergio, Fernando Hiraldo, Ethel Eljarrata, Damià Barceló. Environmental Pollution. http://dx.doi.org/10.1016/j.envpol.2017.05.035