L’estudi paleogenètic més vast dut a terme fins ara, publicat a Nature, clarifica la neolitització del continent europeu. Els investigadors, entre ells Carles Lalueza-Fox, de l’Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF), han recuperat cent-vuitanta genomes d’Hongria, Alemanya i Espanya d’entre vuit mil i quatre mil anys.
El canvi del mode de vida de caçador-recol•lector a agricultor és la transició demogràfica més gran que ha experimentat l’ésser humà en milions d’anys. L’agricultura va sorgir a l’Orient Mitjà fa uns deu mil anys i, posteriorment va expandir-se cap a Europa, on en pocs milers d’anys va substituir els caçadors mesolítics ―el primer genoma mesolític, el de l’home de La Braña, a Lleó, va seqüenciar-se fa amb prou feines tres anys. Tot i que, des de fa anys, se sap que els dos grups eren genèticament diferents, les dinàmiques locals de l’esmentat procés de substitució es coneixien poc fins ara.
Un equip d’investigadors del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) ha aconseguit seqüenciar l’ADN de nombroses mostres antigues procedents de tres regions d’Europa ―Hongria, Alemanya i Espanya. «Gràcies a aquesta seqüenciació s’ha pogut determinar que, en els tres casos, després de l’arribada inicial dels primers agricultors, aquests van encreuar-se amb els caçadors locals durant diversos segles», explica Carles Lalueza-Fox, investigador de l’Institut de Biologia Evolutiva (IBE), un centre mixt del CSIC i de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), que ha participat en l’estudi. «És a dir, els genomes dels agricultors del neolític mitjà i final, i del calcolític de la península Ibèrica mostren prop d’un 25% de component genètic procedent de caçadors afins a La Braña, mentre que els d’Europa central mostren afinitats amb caçadors d’aquella regió», afegeix.
En alguns casos, especialment a l’Europa central, es detecten individus amb ancestralitats mixtes i, fins i tot, caçadors que s’instal•len a viure en les comunitats agrícoles, on acaben sent enterrats. «Aquest descobriment», assenyala Lalueza-Fox, «dibuixa un panorama sobre el procés de neolitització més complex del que existia fins ara; aquest ja no pot considerar-se únicament una migració d’agricultors ni un procés demogràfic uniforme».
L’anàlisi de més individus de la prehistòria de la península Ibèrica ajudarà a completar aquest panorama i a entendre els canvis genòmics que van tenir lloc amb posterioritat arran de l’arribada dels metalls i, fins i tot, amb migracions que van esdevenir-se en temps històrics. Segons Lalueza-Fox, «en aquests moments comptem amb prop de quatre-cents genomes ibèrics antics de totes les regions i períodes, des del mesolític fins a l’edat mitjana, que segueixen mostrant canvis genètics posteriors que podran correlacionar-se amb canvis a nivell arqueològic».
En l’estudi s’usen dades genòmiques de trenta-vuit mostres d’Espanya, disset de les quals no havien estat reportades fins ara, i que inclouen jaciments de Burgos i d’Àlaba. Han col•laborat en l’estudi els arqueòlegs de Burgos Carmen Alonso Fernández, Javier Jiménez Echevarría, i els arqueòlegs del País Basc Javier Fernández-Eraso i José Antonio Mujica-Alustiza. Ha dirigit el treball David Reich, de la Harvard Medical School de Boston, Estats Units; Mark Lipson i Anna Szécsényi-Nagi són els primers autors.
Noticia via: Instituto de Biología Evolutiva (CSIC-UPF)
Mark Lipson, Anna Szécsényi-Nagy, Swapan Mallick, Annamária Pósa, Balázs Stégmár, Victoria Keerl, nadin Rohland, Kristin Stewardson, Matthew Ferry, Megan Michel, Jonas Oppenheimer, Nasreen Broomandkhoshbacht, Eadaoin Harney, Susanne Nordenfelt, Bastien Llamas, Balázs Gusztáv Mende, Kitti Köhler, Krisztián Oross, Mária Bondár, Tibor Marton, Anett Osztás, János Jakucs, Tibor Paluch, Ferenc Horváth, Piroska Csengeri, Judit Koós, Katalin Sebők, Alexandra Anders, Pál Raczky, Judit Regenye, Judit P. Barna, Szilvia Fábián, Gábor Serlegi, Zoltán Toldi, Emese Gyöngyvér nagy, János Dani, Erika Molnár, György Pálfi, László Márk, Béla Melegh, Zsolt Bánfai, László Domboróczki, Javier Fernández-Eraso, José Antonio Mujika-Alustiza, Carmen Alonso Fernández, Javier Jiménez Echevarría, Ruth Bollongino, Jörg Orschiedt, Kerstin Schierhold, Harald Meller, Alan Cooper, Joachim Burger, Eszter Bánffy, Kurt W. Alt, Carles Lalueza-Fox, Wolfgang Haak & David Reich. Parallel palaeogenomic transects reveal complex genetic history of early European farmers. Nature. DOI: 10.1038/nature24476