Enric Canadell, Xavier Querol i Francesc Piferrer, acadèmics electes de la Reial Acadèmia de Ciències

Els investigadors del CSIC Enric Canadell, de l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona; Xavier Querol, de l'Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l’Aigua; i Francesc Piferrer, de l'Institut de Ciències del Mar, han estat escollits acadèmics electes de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona.

 

De esquerra a dreta, Francesc Piferrer, Enric Canadell i Xavier Querol. Enric Canadell, ha estat elegit acadèmic de la Secció 3ª, com a especialista en Química de l’estat sòlid; Xavier Querol, acadèmic de la secció 4ª, com a expert de Geoquímica atmosfèrica; i Francesc Piferrer de la Secció 5ª, en la especialitat Fisiologia de peixos. El reconeixement s’ha fet públic aquest mes de desembre.

Enric Canadell és professor d’investigació del CSIC i cap del grup de Materials i Simulació Teòrica a l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC). És un dels millors especialistes a nivell internacional en el camp de l’estudi de estructura electrònica de sòlids. La seva recerca està centrada a entendre la relació entre la estructura i les propietats electròniques dels sòlids. Abans de estar a l’ICMAB-CSIC, ha treballat a la Universitat París-Sud (França), a la Universitat de Chicago i a la Universitat de Barcelona.

Xavier Querol és professor d’investigació del CSIC. Director del Laboratori de Contaminació Atmosfèrica de l'Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA-CSIC). Geòleg, és internacionalment reconegut per la seva recerca en el camp de la contaminació atmosfèrica, i en el disseny d’estratègies per minimitzar-ho. És assessor de la UE en el programa 'Clean Air for Europe', i assessor de la Organització Mundial de la Salut sobre qualitat de l’aire.

Francesc Piferrer és professor d’investigació del CSIC a l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC). La seva recerca persegueix demostrar la relació i l’impacte dels factors ambientals sobre la expressió gènica. Ha estudiat l’efecte de la temperatura en la determinació del sexe en peixos, treballs que han desvetllat mecanismes de regulació epigenètica relacionats.  Actualment dirigeix el Grup de Biologia de la Reproducció de l’ICM-CSIC, i és coordinador del Grup de Recerca Consolidat de la Generalitat de Catalunya “Fisiologia i Genòmica de Peixos”.