Demà, divendres 26 de gener, l'Institut de Ciències del Mar del CSIC ret homenatge al professor Antoni Ballester i Nolla, mort fa un any. Químic i oceanògraf, va tenir un paper cabdal en el desenvolupament del programa espanyol d'investigació a l'Antàrtida i en l'establiment de la Base Antàrtica Espanyola a l'illa de Livingstone.
Antoni Ballester (Mont-roig del Camp, 1920 - Barcelona, 2017) era llicenciat en Química i Doctor en Ciències Biològiques per la Universitat de Barcelona i va desenvolupar la major part de la seva carrera científica en el que ara és l'Institut de Ciències del Mar (llavors, l'Institut d'Investigacions Pesqueres).
El Dr. Ballester va introduir importants innovacions en la investigació química de l'institut i entre finals dels 60 i principis dels 70, amb motiu de la seva participació en campanyes oceanogràfiques a l'Antàrtida i al nord-oest d'Àfrica, va posar en marxa un sistema d'anàlisi en continu de temperatura, salinitat i concentracions de nutrients en aigua de mar que en aquell temps va representar una gran innovació.
Més tard, el Dr. Ballester va tenir un paper cabdal en el desenvolupament del programa espanyol d'investigació a l'Antàrtida i en l'establiment de la Base Espanyola a l'illa de Livingstone. Va crear el primer campament que donaria lloc posteriorment a la primera base espanyola, la creació de la qual va defensar i negociar amb l'Administració durant anys. Poc abans que la creació de la Base Espanyola de l’Antàrtida es fes realitat, va patir un accident vascular que va truncar la seva carrera científica.
L'homenatge comptarà amb la participació de científics que van col•laborar de forma estreta amb Ballester i que van veure els inicis de la investigació espanyola a l'Antàrtida. Entre ells destaca l'oceanògrafa Dra. Josefina Castellví, col•laboradora del professor Ballester i primera directora de la Base Antàrtica Espanyola, després de prendre el relleu del Dr. Ballester.
Les intervencions dels científics Jordi Serra, Jordi Camp, Jordi Font, Jordi Salat i Marc García, mostraran les diferents facetes del professor Ballester: professor, científic, submarinista, químic, oceanògraf ... En una segona part, Marta Estrada, Joan Rovira, i Josefina Castellví, desgranaran la història de com es va concebre i gestar la Base Espanyola de l'Antàrtida.
Dia i lloc: 26 de gener de 2018, a las 10.00 h
Lloc: Institut de Ciències del Mar (CSIC) Passeig Marítim de la Barceloneta, 37-49. Barcelona
Programa: http://www.icm.csic.es/jornada-d%E2%80%99homenatge-antoni-ballester