Rep el Premi de la Càtedra USAL-Fundació Grünenthal en la categoria pre-clinica. El guardó, que es va lliurar fa uns dies, és un reconeixement als projectes més innovadors sobre dolor al llarg de 2017, tant en l'àmbit epidemiològic com experimental, farmacològic i clínic.
El disseny del primer fotofàrmac per al tractament del dolor, publicat a la revista eLife, i co-liderat per Amadeu Llebaria, investigador de l'Institut de Química Avançada de Catalunya (IQAC-CSIC) i Francisco Ciruela, de la Universitat de Barcelona (UB) i de l'Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), ha estat premiat en la Categoria d'Investigació Preclínica del la XVIII edició del 'Premi a la Investigació en Dolor', que convoca la Càtedra Extraordinària del Dolor de la Fundació Grünenthal i la Universitat de Salamanca.
El guardó és un reconeixement als projectes més innovadors sobre dolor, tant en l'àmbit epidemiològic com experimental, farmacològic i clínic.
El fotofàrmac JF-NP-26 és una molècula emmascarada químicament i inactiva, que s'activa només quan rep llum de l'espectre visible (amb una longitud d'ona de 405 nm). A més, no mostra efectes tòxics ni indesitjables en animals, fins i tot a dosis elevades.
La il•luminació del fotofàrmac indueix en ell un trencament que allibera la molècula activa (raseglurant), que actua bloquejant el receptor metabotròpic de glutamat tipus 5 (mGluR5), implicat en la transmissió neuronal del dolor. En bloquejar aquest receptor, s'anul•la la transmissió del dolor des de la perifèria del cos al cervell de l'organisme, generant un efecte analgèsic com a resultat final.
“En l'àmbit clínic, no hi ha cap precedent de l'ús de la optofarmacologia per millorar el tractament del dolor ni de cap patologia relacionada amb el sistema nerviós. A l'estadi preclínic, és a dir, amb models animals, aquest és el primer fotofàrmac dissenyat per al tractament del dolor ‘in vivo’”, explica Francisco Ciruela.
L'equip dirigit per Amadeu Llebaria, del Grup MCS de l'IQAC-CSIC, treballa actualment en el disseny i la síntesi de diverses molècules activables mitjançant llum. «Aquesta aproximació és més complexa que la d'un fàrmac convencional, ja que, a més de les propietats terapèutiques, s'han de optimitzar les respostes fotoquímiques i fotofísiques de la molècula», apunta Llebaria.
El grup dirigit per Francisco Ciruela, de la UB i de l'IDIBELL, està desplegant línies d'investigació per aplicar aquestes molècules de la optofarmacologia a molts problemes associats a la farmacologia convencional.
És el segon any que la tasca del Grup MCS de l'IQAC-CSIC és reconeguda amb el Premi Catedra USAL-Fundació Grünenthal. En l'edició anterior, en la categoria d'Investigació Bàsica, va ser per a un projecte col·laboratiu de diferents laboratoris a escala europea, codirigit des de l'IQAC-CSIC, en el qual es validava una nova diana (receptor metabotròpic de glutamat 4 o mGlu4) pel seu potencial per tractar el dolor crònic.