El CSIC participa al YoMo i al Mobile World Congress

El Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) serà present al Mobile World Congress i al YoMo (Youth Mobile Festival), esdeveniment de divulgació paral·lel dedicat a la ciència i la tecnologia, que se celebra entre el 27 de febrer i el 2 de març a Barcelona, a la Farga de l'Hospitalet.

Estand del Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM) en la edició passada de YoMo.Una desena de centres i instituts del CSIC a Catalunya participaran al festival Yomo (Youth Mobile Festival), relacionat amb la tecnologia mòbil i el sector STEAM (acrònim per ciència, tecnologia, enginyeria, arts i matemàtiques), i organitzat per l'MWG (Mobile World Congress), la GSMA i la Mobile World Capital. S'espera l'assistència d'uns 15.000 estudiants i comptarà amb una agenda àmplia d'activitats, com espectacles de teatre en viu, tallers interactius i activitats pràctiques.

La divulgació científica del CSIC al Yomo

A l'estand de l'Institut de Ciències de Materials de Barcelona (ICMAB) la creativitat i els nanomaterials del futur són els protagonistes. Els dies 27 i 28 de febrer els més joves podran dibuixar amb bolígrafs 3D, endinsar-se al món dels minerals, la microscòpia electrònica i els materials respectuosos amb el medi ambient.

Fem servir mòbils, tablets i ordinadors cada dia, però ¿sabem què hi ha dins d'ells? L'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM)  mostrarà com es fan i com són, al taller interactiu 'Xips, els budells del mòbil', del 27 de febrer al 2 de març.

També tindrà estand propi l'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC). Hi seran presents amb el JAGO, una rèplica del submarí que utilitzen els científics, preparat per simular una immersió en les profunditats oceàniques. A més, organitzen un taller per aprendre a dissenyar un submarí casolà.

Dins de les activitats del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB), l'Institut de Biologia Evolutiva (IBE), centre mixt del CSIC i la UPF, realitzarà un taller sobre el procés de metamorfosi.

No només la tecnologia actual serà present, també la del passat, amb el Grup d'Arqueologia de les Dinàmiques Socials de la Institució Milà i Fontanals (IMF) a l'estand de la Ciència al Teu Món, on també hi haurà científics de l'ICM i de l'IBE. Mostraran la tecnologia d'última generació que s'usa per investigar en arqueologia, així com interactuar i descobrir les tècniques i instruments que les comunitats prehistòriques empraven.

Les activitats del Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG) giraran al voltant de les plantes. El dia 28, explicaran la presència i transmissió de virus en les plantes (ho faran a l'estand del CERCA); i els dies 1 i 2, en un estand propi, proposen un taller perquè podran jugar a ser investigadors de plantes i manejar conceptes de biologia molecular vegetal, com aprendre la ciència que hi ha darrere de les fruites i verdures que mengem.

Mosquito Alert, iniciativa de ciència ciutadana coordinada per científics del Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB), i del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), també estarà al festival Yomo. Estaran a l'estand del CREAF, on mostraran la plataforma creada per al seguiment de la dispersió del mosquit tigre i el mosquit de la febre groga, així com resultats de la investigació, per la qual van rebre fa tot just uns dies el Premi Ciutat de Barcelona 2017 .

Per la seva banda, l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) realitzarà experiments sobre energia, nanociència i nanotecnologia el dia 27, en un estand propi. Dimecres 28 a la tarda, participaran en un taller amb mSchools i NanoEduca per presentar materials educatius sobre hidrofobicitat.

L'ICN2 i la tecnologia del grafè al MWC

Paral·lel al YoMo, un altre any repeteix el ICN2 al Mobile World Congress. A l'estand del Graphene Flagship, mostraran sensors basats en grafè que capten informació d'àrees motores relacionades amb la parla, una tecnologia emmarcada en el projecte BrainCom i liderada des de l'ICN2.

Prèvia a l'YoMo i al MWC, ha tingut lloc la Mobile Week Barcelona del 15 al 24 de febrer. Ha estat un espai obert a la ciutadania on diversos experts han reflexionat sobre la transformació digital. Entre ells ha estat Ramón López de Mántaras, director de l'Institut d'Investigació en Intel·ligència Artificial (IIIA), en una xerrada sobre l'impacte de les tecnologies digitals en medicina. Per la seva banda, Carme Torras, de l'Institut de Robòtica (IRI), centre mixt del CSIC i la UPC, per debatre sobre l'ètica en la intel·ligència artificial. Aquest mateix institut va obrir les seves portes, com un dels punts de visita de la ruta-passeig organitzada per donar a conèixer edificis tecnològics emblemàtics de la Universitat Politècnica de Catalunya