El CSIC serà present al Saló de l'Ensenyament 2018

Aquest any, una desena de centres del CSIC s'acostarà al públic jove amb una àmplia i nova oferta d'activitats divulgatives i lúdiques.

Estand del CSIC en el Saló de l'Ensenyament, la passada edició.Una edició més, el Consell Superior d'Investigacions Científiques serà present a l'Espai Ciència del Saló de l'Ensenyament, fira dedicada a l'ensenyament i al treball que tindrà lloc entre els dies 14 i 18 de març a la Fira de Barcelona.

El CSIC portarà al Espai Ciència, que enguany compleix 10 anys, la seva investigació amb l'estrena d'una quinzena d'activitats i la participació de nous centres. Els assistents podran conèixer què es fa al CSIC a través de tallers i demostracions de botànica, biologia, musicologia, realitat virtual, contaminació, impressió 3D, ciències de la terra, arqueologia, genòmica, ciència ciutadana i oceanografia.

La investigació, està feta per a tu? Endevina-ho amb els investigadors i les investigadores del CSIC

De la planta viva al codi genètic. Els visitants podran conèixer les plantes a nivell molecular amb el personal de l'Institut Botànic de Barcelona i comprendre com l'estudi de les seqüències del genoma ajuda a entendre l'evolució de les plantes i la diversitat entre les espècies.

Endinsa't al neolític virtual. Amb unes ulleres de realitat augmentada es podrà visitar el poblat de la Draga  i posar a prova l'"ull" arqueològic per identificar les restes de l'època. La recreació virtual ha estat desenvolupada per l'Institut d'Investigació en Intel·ligència Artificial en col•laboració amb el Departament d'Arqueologia de la Institució Milà i Fontanals, gràcies a un projecte RecerCaixa.

Escolta el patrimoni musical. De la mà d'investigadors del Departament de Musicologia de la Institució Milà i Fontanals, es podrà conèixer un patrimoni musical excepcional, el Fons de Música Tradicional, què eren les "Missions folklòriques" i el potencial que té la digitalització per a fer estudis comparatius i de tota mena gràcies als avantatges que ofereix aquesta base de dades.

Impressió 3D de motius científics. Es pot construir una polsera amb nanotubs de carboni? Taller per crear penjolls, polseres, anells fets amb estructures cristal•lines amb una impressora 3D i de la mà del personal d'Institut de Ciència de Materials de Barcelona.

¡Registra un terratrèmol! Per descobrir com funciona un sismòmetre i les aplicacions que té, no sols per detectar fenòmens sísmics sinó també per estudiar l'interior de la Terra.

Mira i veu les plantes: formes i funcions. Activitat per deduir la relació que existeix entre la forma i la funció de les plantes a partir de mostres de planta viva i seca de l'Institut Botànic de Barcelona, i per identificar els caràcters més propicis en diferents condicions climàtiques.

Testimonis del paleoclima.  Es podrà veure de primera mà un testimoni d'un sondeig dels Pirineus i identificar, juntament amb investigadors de l'Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera, els diferents materials que el componen, els quals donen pistes per entendre l'evolució del clima.

Volcans! Estudiar-los o viure'ls! Es podrà veure i tocar una mostra de materials volcànics (bombes, cendra, etc.) i conèixer la investigació que es porta a terme a l'Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera sobre els processos a través dels quals es formen (erupcions explosives, efusives, núvols de cendres, piroclàstics, etc).

Mou-te pel genoma. Taller per descobrir que són els elements mòbils del genoma, i les noves tècniques per entendre l'adaptació dels organismes, amb el laboratori d'Evolució Genòmica Funcional (González Lab) de l'Institut de Biologia Evolutiva.

De qui és el tupper? Com ha canviat l'alimentació en el temps. El taller consistirà en esbrinar si el tupper és d'una família prehistòrica, una família romana o de l'edat moderna, a partir de material arqueològic real (restes de cuina) i altres imatges. A més, hi haurà material lític i reproduccions d'estris neolítics, així com informació sobre les últimes novetats tecnològiques en arqueologia.

Vesteix-te que fa fred antàrtic: vestits de supervivència. T'atreveixes a ficar-te en l'aigua antàrtica? Els científics explicaran com és la indumentària que utilitzen en les expedicions a l'Antàrtida i contestaran a quaslevol pregunta i inquietud científica i personal sobre les mateixes.

Del cristall a la funció: estudi cristal•logràfic de proteïnes. La Structural Biology Unit de l'Institut de Biologia Molecular de Barcelona durà a terme un petit experiment de cristal·lització (de matèria inorgànica) per veure el procés de formació dels cristalls de proteïna. A partir d'aquí, mitjançant l'ordinador es mostrarà fotos de com són els cristalls de proteïna i podran manipular un programa informàtic per veure el resultat final (models 3D a nivell atòmic).

A la recerca de contaminants! D'on prové la contaminació, fins on arriba i quins efectes produeix? Amb aquest taller de l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua es mostrarà com els humans som la causa i el focus de la majoria de les emissions de contaminació; i com la química i la toxicologia ambiental tracten  de solucionar els problemes que nosaltres mateixos causem.

Mosquit Alert: ciència ciutadana. Projecte de ciència ciutadana cooperatiu que lluita contra l'expansió del mosquit tigre i el de la febre groga, dues espècies de mosquits que poden transmetre malalties com el Zika, el Dengue i la Chikungunya. Activitat per aprendre a identificar-los i per participar amb l'aplicació mòbil.

Descobreix què és una caixa de boira. Amb les explicacions del personal investigador de l'Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera, es podrà 'veure' les partícules elementals i conèixer com s'aprofita la radioactivitat per a la datació geològica.

Vine i descobreix els nanomaterials del futur! Encara que sembli ciència ficció, els materials del futur ja estan entre nosaltres: en cèl·lules solars, bateries, memòries magnètiques, nanomedicina ... Taller per conèixer els nanomaterials, organitzat per l'Institut de Ciència de Materials de Barcelona.

Enllaç a l'agenda: http://www.dicat.csic.es/dicat/es/agenda/details/611-salo-de-l-ensenyament-2018

Web Saló: http://www.ensenyament.com/