S'ha iniciat la tercera campanya del Projecte Nahal Efe, dirigit per investigadors del CSIC i de la Israel Antiquities Authority. Es desenvolupa a la desèrtica zona del Neguev i és l'únic projecte arqueològic espanyol a Israel.
Durant tres setmanes, l'equip d'arqueòlegs hispano-israelià realitza treballs d'excavació al jaciment neolític de Nahal Efe, descobert el 2015. El projecte està dirigit pels científics Ferran Borell, de la Institució Milà i Fontanals (IMF) del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), i Jacob Vardi, de la Israel Antiquities Authority.
Amb una antiguitat de 9.000 anys, Nahal Efe és probablement el major poblat d'aquesta època de tot el Neguev i Sinaí. La seva extensió s'estima en uns 2000 metres quadrats. El poblat està conformat per cabanes semicirculars de pedra de prop de 4 metres de diàmetre. La seva conservació és excel•lent, amb els murs de pedra preservats fins a 80 centímetres.
El projecte Nahal Efe és l'únic projecte arqueològic espanyol a Israel i està finançat per la Fundació Palarq, la Levi-Sala CARE Foundation i el Centre de Recherche Français à Jérusalem (CRFJ). En el projecte hi col•labora l'Institut Internacional d'Investigacions Prehistòriques de Cantàbria (IIIPC-UC).
Canvi climàtic i desenvolupament de l'agricultura
Entre els objectius del projecte, els científics estan estudiant el procés de difusió del Neolític a les regions semidesèrtiques de l'Orient mediterrani (Neguev, Sinaí, sud de Jordània), i com van interaccionar les poblacions ja plenament Neolítiques i els últims caçadors recol•lectors de la regió.
Un altre aspecte que estudien és com van poder influir els canvis climàtics de l'Holocè Inicial, que es van donar entre 10200 i 9200 anys enrere, en el desenvolupament de les primeres comunitats agrícoles del sud del Llevant mediterrani.
Els treballs realitzats en les campanyes anteriors s'han centrat en definir l'extensió de jaciment, verificar la seva cronologia, així com estimar l'estat de conservació.
La present campanya se centra en conèixer millor els aspectes arquitecturals de les estructures d'hàbitat circulars en pedra, així com obtenir dades relatives a les activitats de subsistència de la comunitat neolítica.
Els científics seguiran amb el minuciós treball de fotogrametria i registre amb estació total de tots els elements arquitectònics. L'objectiu és dur a terme una reconstitució tridimensional del poblat, en la qual s'aniran afegint elements any rere any.
Finalment, en aquesta campanya es posarà especial èmfasi en la recuperació i estudi de les abundants restes de carbons i fustes, que aportaran dades clau per a la reconstrucció paleoambiental de l'entorn del poblat, així com sobre les espècies vegetals utilitzades com a combustible.
Vídeo de l'excavació, agafat amb dron. https://saco.csic.es/index.php/s/3HyTzbrJHWcijZp