Amb 42 accions, algunes molt properes i col•laboratives, i altres multitudinàries, es tanca aquest projecte de ciència inclusiva que durant un any ha portat la ciència i l'arqueologia a col·lectius allunyats de les campanyes de divulgació habituals. Xerrades, tallers, conferències, demostracions i visites a excavacions són algunes de les activitats, amb el tema central de l'arqueologia i la història de la Barcelona de fa 6000 anys.
Finalitza el projecte #BCN-ConCiencia: Barcelona, una Història de fa 6000 anys. Coneix als seus protagonistes !, dirigit per Juan Francisco Gibaja Bao, científic del Grup de les Dinàmiques Socials de la Institució Milà i Fontanals del CSIC (IMF-CSIC), i finançat per la FECYT.
Centenars de persones han participat directament en les activitats d'aquest projecte, bé en tallers més propers i reduïts, o en esdeveniments més multitudinaris, com el Yomo o la Festa de la Ciència. En tots ells, l'objectiu principal era arribar a col·lectius allunyats habitualment de les campanyes de divulgació científica.
"En el nostre grup", explica Juan Gibaja, líder del projecte, "havíem estat treballant per portar l'arqueologia a la societat, però potser només teníem ulls per a una part de la mateixa. Estàvem tan preocupats per organitzar activitats dinàmiques i lúdiques d'alt contingut científic, i per superar els nivells de qualitat, que ens oblidàvem de col·lectius que, per la seva edat, condició social, capacitats físiques o intel•lectuals, quedaven exclosos dels programes de divulgació organitzats per museus, parcs arqueològics o exposicions. "
Barcelona, fa 6000 anys
En el projecte #BCN-ConCiencia s'han organitzat activitats al voltant de l'arqueologia i de la història de la Barcelona de fa 6000 anys. Entre elles, es pot destacar un curs de cuina al voltant dels productes que es consumien a la prehistòria, al costat de la cooperativa d'inserció laboral Impulsem; un taller en una excavació arqueològica real per a nois i noies de l'Associació Down Catalunya, perquè aprenguessin els fonaments del treball arqueològic, així com als avantpassats més remots a través dels seus instruments, cases, restes de menjar, ornaments, etc.
Per a col·lectius de la tercera edat, s'han organitzat conferències, visites guiades a Barcelona i a Museus arqueològics amb excavacions en funcionament (com els Museus de Ca n'Oliver i Gavà), activitats realitzades en col•laboració amb centres barcelonins com el Josep Trueta i el Mil•lenari.
L'equip de #BCN-ConCiencia encara un nou projecte amb el mateix objectiu de portar la ciència a col•lectius oblidats. Es tracta d'Integra> Ciència: Divulgació científica sense barreres (FCT-17-11.972), que acaba de ser aprovat per la FECYT i que es desenvoluparà en els propers mesos.
A la Convention on the Rights of Persons with Disabilities, presentat el 2006, o en el text homònim aprovat per part del Govern espanyol, sota l'epígraf de Codi de la Discapacitat, actualitzat el 2017, es diu: "Els Estats membres reconeixen el dret de les persones amb discapacitat a participar, en igualtat de condicions amb les altres, en la vida cultural i adoptaran totes les mesures pertinents per assegurar que les persones amb discapacitat: Tinguin accés a material cultural en formats accessibles, Tinguin accés a programes de televisió, pel•lícules, teatre i altres activitats culturals en formats accessibles ... ".