Des del 28 fins al 29 de setembre, i sense interrupció a la nit, set ciutats catalanes oferiran activitats diverses per divulgar la ciència al públic familiar durant dos dies. Els investigadors del CSIC es sumen a la iniciativa.
La nit del 28 al 29 de setembre, Catalunya viurà la Nit Europea de la Recerca (European Researchers’ Night) per primera vegada a tota la seva geografia –Barcelona i Tarragona se sumen a Girona i Lleida en aquesta cita anual per a la divulgació científica.
El CSIC a Catalunya s’adhereix a aquesta iniciativa que està organitzada per ISGlobal –centre impulsat per la Fundació Bancària “la Caixa”–, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat de Girona (UdG), la Universitat de Lleida (UdL), la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i la Universitat Rovira i Virgili (URV), en col•laboració amb la delegació del CSIC a Catalunya i l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC), entre altres entitats.
La Nit Europea de la Recerca apropa la innovació i la ciència a la ciutadania, amb la voluntat de reconèixer la tasca investigadora en les diverses disciplines i d’evidenciar la importància que té per a la societat.
La Comissió Europea l’impulsa, cada darrer divendres de setembre, des de l’any 2005. Enguany se celebrarà de manera simultània a prop de 300 ciutats de 30 països europeus, amb el lema "La recerca, com a patrimoni de tothom".
A Catalunya, les institucions organitzadores han rebut el segell d’Associat de la Nit de la Recerca que atorga la Comissió Europea i amb el qual valora la qualitat del projecte.
Una Nit, dos dies
Les activitats de la Nit de la Recerca s’estenen, en realitat a dos dies. Són activitats molt diverses, com ara trobades amb investigadors, tallers educatius, xerrades divulgatives, simulacions, concerts, rutes pel patrimoni i visites a equipaments. Els actes principals es concentren en set ciutats: Barcelona, Cerdanyola del Vallés (Bellaterra), Girona, Lleida, Reus, Roses i Tarragona.
A Barcelona, entre altres activitats, els investigadors del CSIC a Catalunya participen a La Nit Jove de la Recerca al Cosmocaixa. Es un programació nocturna especial en què la recerca surt del laboratori per mostrar la seva cara més espectacular. De les 19 h a la mitjanit, el públic podrà participar en sis tallers oberts on podrà fer música de manera col·laborativa amb el Reactable, convertir les seves emocions en música, teledirigir un dron amb la ment, observar el cosmos, endinsar-se en la nanociència i assistir a un seguit de microxerrades sobre la recerca puntera que s’està portant a terme a Catalunya.
Aquí, es podrán sentir xerrades com la dedicada a la nanoestructura dels materials (ICMAB-CSIC); sobre les nanopartícules (Nanoparticles: tools for post world destruction survival, científics del grup Inorganic Nanoparticles Group, VHIR/ICN2); o sobre la nanoescala (Què és la nanoescala i com ens afecta?, científics del ICN2).
Al “Scientific Corner”, a l’Imagin Café, hi haurà el debat “En busca de las especies perdidas. Biodiversidad y ADN”, a carrec de científics de l’Institut de Biologia Evolutiva IBE, CSIC-UPF. I el cocktail “Qui és Qui en la Recerca a Europa?, comptarà amb científics del ICM-CSIC.
Al Centre Cívic Vil·la Urània, hi haurà la presentació “Pesca sostenible: el futur dels recursos marins”, i les converses sobre la recerca a la Antàrtida, amb investigadors del Institut de Ciències del Mar del CSIC, de la Unitat de Tecnologia Marina del CSIC i de la Base Antàrtica Espanyola.
El divendres 28 de setembre, científics del ICMAB-CSIC i de la IMF-CSIC participen al Matí de la Recerca a escoles i instituts, amb xerrades a centres escolars. El dissabte, 29 de setembre, a la biblioteca Sagrada Família, 10 científiques del l’Institut de Ciències dels Materials de Barcelona del CSIC faran una lectura teatralitzada de “Madâme Châtelet i les seves seguidores a Instagram”, una conversa de diferents dones científiques al llarg de la historia.
El programa de Barcelona es pot consultar a http://www.buscaciencia.cat/esdeveniments/nit-recerca-cat-bcn-2018/.
Científics de l'Institut de Ciències del Mar de Barcelona (ICM) i del Centre d’Estudois Avançats de Blanes (CEAB) també estarán a Roses (Girona), el dissabte 29 de setembre per parlar de oceans, medicines del mar, biotoxines, peixos i salut humana. http://www.buscaciencia.cat/esdeveniments/nit-de-la-recerca-a-catalunya-roses/
El programa sencer de la Nit de la Recerca es pot consultar a l'enllaç https://lanit2018.wordpress.com/