Finalitza el primer projecte de col·laboració entre científics i pescadors per recuperar les gorgònies pescades de forma accidental

El projecte ha replantat 450 gorgònies a les mateixes àrees on van quedar atrapades a les xarxes, per restaurar el fons marí. També s'han determinat les condicions per maximitzar el creixement en aquari de fragments de gorgònies, per així poder generar noves gorgònies per a la resturació de poblacions impactades.

  • Liderat per l'Institut de Ciències del Mar del CSIC, en coordinació amb les confraries del Port de la Selva i de Cadaqués, el Parc Natural del Cap de Creus, i amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica, a través del Programa pleamar del Fons Europeu Marítim i de Pesca.
  • Les gorgònies són organismes creadors d'hàbitat, i juguen un paper essencial en la protecció de les larves i juvenils de peixos i crustacis.

gorgoniesInvestigadors de l'Institut de Ciències del Mar de Barcelona (ICM-CSIC) han finalitzat el projecte "Conservació i Recuperació de Poblacions de Gorgònies de Profunditat mitjançant Restauració Ecològica i Mitigació dels impactes de la Pesca" (ResCap 2018).

La iniciativa es desenvolupa amb la col·laboració de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica, a través del Programa Pleamar, cofinançat pel FEMP.

L'objectiu principal del projecte ha estat el de recuperar els fons marins profunds de la plataforma continental al Cap de Creus (Girona), declarada recentment com a Lloc d'Interès Comunitari (LIC) en el marc de la Xarxa Natura 2000 de la Unió Europea. Treballant conjuntament, científics i pescadors, s'han recollit i replantat 450 gorgònies capturades accidentalment a les seves xarxes durant la temporada de pesca d'abril a setembre.

També s'han determinat experimentalment les condicions òptimes per al creixement de fragments de gorgònies a utilitzar en accions de restauració de poblacions impactades. Les gorgònies trasplantades en els fons de la plataforma continental del Cap de Creus entre 60 i 85 m de profunditat, han estat inspecionadas i mapejades al novembre 2018 utilitzant un robot submarí, per així poder monitoritzar la seva supervivència a mitjà i llarg termini.