Un projecte desenvoluparà una nova estratègia de control de plagues de paneroles basada amb la tècnica CRISP-cas6

Un equip de l'Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF) vol editar els gens implicats en la reproducció de l'escarabat Blattella germanica, per reduir la seva capacitat de reproducció. El projecte, per al qual han llançat una campanya de crowdfunding, també persegueix informar sobre els perills que comporten aquestes plagues. CRISPR-CAS9 és la més innovadora tècnica d'edició genètica, que permet eliminar i reemplaçar seccions d'ADN en les cèl·lules

Les paneroles dipositen ootecas amb gran quantitat d'ous. A la imatge, una femella dipositant una ooteca (Crèdit: Cristina Olivella)Un equip format per investigadors de l'Institut de Biologia Evolutiva (IBE), centre mixt del CSIC i de la Universitat Pompeu Fabra, llança una iniciativa de crowdfunding per a abordar el control de plagues de paneroles a les ciutats través de la plataforma Precipita (www.Precipita.es).

L'equip vol contribuir al benestar de la societat amb nous mètodes, més específics i eficaços, per al control de plagues de paneroles fent servir com a model la panerola alemanya Blattella germanica, la més comuna a les nostres ciutats. Liderat per Maria Dolors Piulachs, investigadora principal a l'IBE, el projecte abordarà mètodes d'esterilització de les paneroles basats en l'ús de la tècnica CRISPR-Cas9.

"Les paneroles són una de les plagues més comunes a les nostres ciutats. La seva adaptació als ambients urbans i la seva gran mobilitat faciliten la transmissió de bacteris i altres vectors patògens, a més de provocar reaccions al•lèrgiques que poden conduir a afeccions asmàtiques. Volem contribuir al desenvolupament de nous mètodes de control més específics i eficaços, basats en la identificació de gens que es puguin modificar per a provocar l'esterilitat d'aquests insectes", comenta Maria Dolors Piulachs, investigadora principal de l'IBE i promotora de la iniciativa.

Cada vegada més iniciatives arriben a veure la llum gràcies al crowdfunding, o micromecenatge. "Amb aquest projecte no només volem recaptar fons per al nostre projecte, sinó que perseguim informar la societat sobre els perills que comporten les plagues de paneroles i, sobretot, fer-la partícip dels nostres avanços", comenta Xavier Bellés, investigador principal de l'IBE i membre de l'equip de la iniciativa.

Amb l'objectiu inicial de 20.000 euros en 90 dies, l'equip s'embarca en una campanya que permeti finançar bona part de la recerca. "Coneixem els gens implicats en la reproducció de la panerola Blattella germanica", comenta Jose Luis Maestro, investigador principal de l'IBE i membre de l'equip. "Només ens falten els recursos per a posar en marxa la tècnica CRISPR-Cas9 en aquest model i poder així dur a terme els estudis que permetin reduir la seva reproducció".

Amb l'ajuda dels donants, l'equip es proposa trobar maneres de frenar la superpoblació de paneroles de les ciutats. "Portem 35 anys treballant amb paneroles, i l'equip que formem és un dels pocs al món amb experiència i capacitat per a desenvolupar el projecte que proposem", assenyala Dolors Piulachs.

Campaña de crowdfunding "Pon freno a las cucarachas" https://www.precipita.es/proyecto/pon-freno-a-las-cucarachas.html

Noticia via: Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF)

.