El projecte "Integra> Ciència: Divulgació científica sense barreres" va néixer amb l'objectiu d'apropar la prehistòria i l'arqueologia a tot tipus de públic, especialment als col·lectius oblidats per la divulgació científica. La iniciativa ha comptat amb més de 500 assistents, entre els quals es troben persones amb diversitat funcional, de la tercera edat, immigrants nouvinguts o la comunitat gitana.
Aquest és el tercer projecte liderat per Juan Francisco Gibaja Bao, investigador del Grup de les Dinàmiques Socials de la Institució Milà i Fontanals del CSIC (IMF-CSIC). El projecte està finançat per la FECYT i ha reunit centenars de persones a Catalunya, amb múltiples activitats divulgatives de caràcter participatiu: tallers, conferències, exposicions, cursos, excavacions reals i virtuals, demostracions, entre d'altres.
Activitats sobre els nostres orígens
En el marc de "Integra> Ciència: Divulgació científica sense barreres" s'han organitzat activitats al voltant de l'arqueologia i la prehistòria, especialment de les primeres ocupacions d'agricultors i pastors del neolític que, fa més de 7.000 anys, van arribar a la Península Ibèrica.
Per tal d'explicar diferents aspectes de la prehistòria, l'equip integrador ha organitzat una excavació arqueològica virtual, un teatre de titelles per a nens (protagonitzat per quatre dones gitanes de l'Associació Carabutsí) o una unitat didàctica amb l'Institut Carles Vallbona per a professors i alumnes amb la qual explicar la prehistòria, mitjançant tècniques digitals adaptades a persones amb discapacitat visual i auditiva. També s'han realitzat dos cursos de cuina sobre els productes que es consumien en el passat, un d'ells ambla col·laboració de la cooperativa d'iniciativa social Impulsem, amb gran presència d'immigrants, i un altre amb la cooperativa TEB, dedicada a persones amb diversitat funcional.
Per a col·lectius de la tercera edat s'han organitzat conferències i visites guiades a museus arqueològics amb excavacions en funcionament (com el Museu de Ca n'Oliver i el Parc Arqueològic de Gavà). Altres activitats que van tenir molt bona acollida entre la comunitat van ser un cicle de conferències realitzat a l'Associació Nou Horitzons i un curs de ceràmica prehistòrica per a persones amb Alzheimer i Parkinson, impartit per un grup de ceramistes d'avançada edat.
Algunes accions es van dur a terme en el marc d'esdeveniments multitudinaris com la Festa de la Ciència, celebrada al juny de 2018, el YoMo2019, a la Farga de l'Hospitalet al febrer de 2019, o el Saló de l'Ensenyament, que va tenir lloc a la Fira de Barcelona el març de 2019.
El líder del projecte, Gibaja Bao, explica que apropar la ciència i l'arqueologia "als col·lectius oblidats per la divulgació científica" era la pretensió inicial i afegeix que "poder observar l'interès que tenen per participar i gaudir de la ciència és una de les experiències més increïbles" que ha tingut com a investigador. L'arqueòleg també apunta que tant "científics com polítics, agents socials i educadors hem de ser capaços d'aconseguir una ciència sense barreres".
El prokecte ha rebut finançament de la FECYT i suport del Departament de Cultura Científica del CSIC
A partir d'ara, el projecte continuarà duent-se a terme en el marc del programa Ciutat-Ciència, del Departament de Cultura Científica del CSIC, amb noves accions i objectius.
Sabela Rey Cao / Comunicació Delegació CSIC Catalunya