Nombrosos investigadors dels centres del CSIC a Catalunya participen en la iniciativa "Pint of Science", un esdeveniment internacional que introdueix la ciència als bars. Se celebra a 73 ciutats espanyoles entre els dies 20 i 22 de maig. Barcelona és la ciutat on més afluència té, si bé hi haurà cites en moltes altres zones de Catalunya.
Pint of Science es celebra del 20 a 22 de maig. El 2019 és el cinquè aniversari del festival a la geografia estatal, on ha anat guanyant presència i col·laboracions any rere any. L'objectiu del festival és acostar la ciència a la ciutadania d'una forma lúdica i en un espai distès, fora dels entorns d'educació. Molts científics implicats en la divulgació ho prenen com una oportunitat d'acostar-se a nous públics.
#Pint19BCN
A Barcelona, on el festival té presència a 14 bars amb 83 xerrades diferents, les cites amb científics del CSIC són les següents (les activitats es desenvoluparan en la llengua que decideixi cada conferenciant):
- On vivim realment? Visites guiades a l'univers: una xerrada que tindrà lloc el dilluns 20 de maig al Bacanal Cafè, amb la participació dels físics Isaac Tutusaus i Emilio Elizade, de l'Institut de Ciències de l'Espai (ICE-CSIC).
- El Dumbo d'Horta i el Darwin anarquista: els investigadors de la Institució Milà i Fontanals (IMF-CSIC) Oliver Hochadel i Alvaro Girón Sierra donaran sengles xerrades a la Casa Orlandai dilluns a les 20 hores.
- Què secrets amaga el mar?: dimarts 21 a la Vil·la Urània dos biòlegs de l'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), Josep-Maria Gili Sardà i Macarena Marambio Camps, parlaran sobre els "animals-planta", les meduses i altres secrets que guarden els mars.
- Ciència, història i viceversa: la Casa Orlandai torna a acollir el dimarts a un historiador de la ciència de la IMF-CSIC, José Pardo-Tomás, per parlar de l'exhibició anatòmica com un fenomen històric i científic.
#Pint19SCV
A la província de Barcelona, Sant Cugat és un altre lloc on es donaran cita científics i divulgadors del CSIC. Els actes seran els següents (les activitats es desenvoluparan en la llengua que decideixi cada conferenciant):
- Energia i Societat: el dilluns 20 a Cal Temerari es donen cita dos científics de diferents centres de Catalunya. D'una banda, Pedro Gómez, de l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2), farà una xerrada sobre l'autoabastiment d'energia i conrear KWS·h; mentre que Xavier Perpiñà, de l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM-CSIC), parlarà sobre l'electrònica de potència.
- Quantum is Coming: dimarts 21 l'espai de Cal Temerari torna a acollir una científica de l'IMB-CNM, Gemma Rius, que parlarà sobre Micro i nano xips de Km 0, és a dir, com es fabriquen els microxips, com enllaça amb la nanotecnologia i com són aquests dispositius que es poden fabricar aquí mateix.
- Seeing the invisible: el bar Cal Temerari acull el dimecres 22 a Esther Barrena, química de l'ICMAB, per parlar sobre la tecnologia OLED que es troba a les televisions i la ciència dels seus materials.
#PINT19BLN
A Blanes, on se situa el Centre d'Estudis Avançats de Blanes del CSIC (CEAB-CSIC), els investigadors del centre participaran en xerrades de bar entre els dies 21 i 22. Els actes, que començaran a las 20:00 hores, són els següents (les activitats es desenvoluparan en la llengua que decideixi cada conferenciant):
- Un passeig per la taula periòdica: els científics María López Acosta, Jordi Pagès Fauria, Iosune Uriz Lespe, Anna Lupon i Elena Díaz faran sengles xerrades dimarts 21 en el Primer Casino de Blanes sobre la taula periòdica en el seu 150 aniversari. Les xerrades seràn simultàneas i l'espai estarà dividit en 4 seccions, on el públic canviarà de taula a manera de passeig. Tractaran els elements químics fonamentals per a la vida en diferents intervencions.
- Desmuntant mites: el riu Tordera en el nostre focus: dimecres 22 al Bar Mediterrani, el geòleg del CEAB Enric Sagristà Soler i el naturalista local Xavier Romera centraran la seva xerrada en la conservació del Delta de la Tordera, únic pel seu valor paisatgístic i ecològic.
Els esdeveniments començaran el dilluns 20 a les 19:30 o 20:00 hores de la tarda, segons cada lloc, si bé pot haver-hi algun canvi. La informació completa de la programació en els diferents bars de Catalunya es pot pot consultar aquí.
A través de les xarxes socials, l'esdeveniment es pot seguir amb el hashtag genèric #Pint19ES, amb hashtags especifícos per a les diferents ciutats: Barcelona, #Pint19BCN; Sant Cugat del Vallès, #Pint19SCV; i Blanes, #Pint19BLN.
Sabela Rey Cao / Comunicació CSIC Catalunya