Investigadors CSIC s’uneixen al Pint of Science, l’esdeveniment que porta la ciència als bars

Nombrosos investigadors dels centres del CSIC a Catalunya participen en la iniciativa "Pint of Science", un esdeveniment internacional que introdueix la ciència als bars. Se celebra a 73 ciutats espanyoles entre els dies 20 i 22 de maig. Barcelona és la ciutat on més afluència té, si bé hi haurà cites en moltes altres zones de Catalunya.

Pint of Science es celebra del 20 al 22 de maigPint of Science es celebra del 20 a 22 de maig. El 2019 és el cinquè aniversari del festival a la geografia estatal, on ha anat guanyant presència i col·laboracions any rere any. L'objectiu del festival és acostar la ciència a la ciutadania d'una forma lúdica i en un espai distès, fora dels entorns d'educació. Molts científics implicats en la divulgació ho prenen com una oportunitat d'acostar-se a nous públics.

#Pint19BCN

A Barcelona, on el festival té presència a 14 bars amb 83 xerrades diferents, les cites amb científics del CSIC són les següents (les activitats es desenvoluparan en la llengua que decideixi cada conferenciant):

 #Pint19SCV

A la província de Barcelona, Sant Cugat és un altre lloc on es donaran cita científics i divulgadors del CSIC. Els actes seran els següents (les activitats es desenvoluparan en la llengua que decideixi cada conferenciant):

  • Energia i Societat: el dilluns 20 a Cal Temerari es donen cita dos científics de diferents centres de Catalunya. D'una banda, Pedro Gómez, de l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2), farà una xerrada sobre l'autoabastiment d'energia i conrear KWS·h; mentre que Xavier Perpiñà, de l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM-CSIC), parlarà sobre l'electrònica de potència.
  • Quantum is Coming: dimarts 21 l'espai de Cal Temerari torna a acollir una científica de l'IMB-CNM, Gemma Rius, que parlarà sobre Micro i nano xips de Km 0, és a dir, com es fabriquen els microxips, com enllaça amb la nanotecnologia i com són aquests dispositius que es poden fabricar aquí mateix.
  • Seeing the invisible: el bar Cal Temerari acull el dimecres 22 a Esther Barrena, química de l'ICMAB, per parlar sobre la tecnologia OLED que es troba a les televisions i la ciència dels seus materials.

 #PINT19BLN

A Blanes, on se situa el Centre d'Estudis Avançats de Blanes del CSIC (CEAB-CSIC), els investigadors del centre participaran en xerrades de bar entre els dies 21 i 22. Els actes, que començaran a las 20:00 hores, són els següents (les activitats es desenvoluparan en la llengua que decideixi cada conferenciant):

  • Un passeig per la taula periòdica: els científics María López Acosta, Jordi Pagès Fauria, Iosune Uriz Lespe, Anna Lupon i Elena Díaz faran sengles xerrades dimarts 21 en el Primer Casino de Blanes sobre la taula periòdica en el seu 150 aniversari. Les xerrades seràn simultàneas i l'espai estarà dividit en 4 seccions, on el públic canviarà de taula a manera de passeig. Tractaran els elements químics fonamentals per a la vida en diferents intervencions.
  • Desmuntant mites: el riu Tordera en el nostre focus: dimecres 22 al Bar Mediterrani, el geòleg del CEAB Enric Sagristà Soler i el naturalista local Xavier Romera centraran la seva xerrada en la conservació del Delta de la Tordera, únic pel seu valor paisatgístic i ecològic.

Els esdeveniments començaran el dilluns 20 a les 19:30 o 20:00 hores de la tarda, segons cada lloc, si bé pot haver-hi algun canvi. La informació completa de la programació en els diferents bars de Catalunya es pot pot consultar aquí.

A través de les xarxes socials, l'esdeveniment es pot seguir amb el hashtag genèric #Pint19ES, amb hashtags especifícos per a les diferents ciutats: Barcelona, #Pint19BCN; Sant Cugat del Vallès, #Pint19SCV; i Blanes, #Pint19BLN.

Sabela Rey Cao / Comunicació CSIC Catalunya