Quarta campanya d'excavacions al jaciment neolític de Nahal Efe, a Israel

Nova campanya del projecte Nahal Efe al jaciment neolític homònim, que es troba en el desert del Neguev (Israel). El projecte el dirigeixen Ferran Borrell, del Consell Superior d'Investigacions Científiques (IMF-CSIC), i Jacob Vardi, de la Israel Antiquities Authority (IAA). Estudien la societat dels darrers caçadors recol·lectors de la regió, fa 10000 anys. Les dades recollides fins a la data revelen que el de Nahal Efe era poble més gran i més sedentari del que fins ara s'havia pensat

Al jaciment s'han trobat fins a quinze grans cabanes circulars de pedra, com a la imatge. Crèdit: Projecte Nahal Efe. Fa una setmana va començar la quarta campanya d'excavacions arqueològiques al jaciment de Nahal Efe, Neguev (Israel). Amb una antiguitat de 10000 anys, Nahal Efe és probablement el major poblat d'aquesta època de tot el Neguev.

El projecte, que està dirigit per Ferran Borrell, de la Institució Milà i Fontanals del Consell Superior d'Investigacions Científiques (IMF-CSIC), i Jacob Vardi, de la Israel Antiquities Authority (IAA), té com a objectiu general estudiar el procés de difusió del Neolític a les regions semidesèrtiques de l'Orient mediterrani (Neguev, Sinaí, sud de Jordània), així com conèixer la interacció entre els últims caçadors recol·lectors d'aquestes regions amb les poblacions veïnes, ja plenament agrícoles durant el Neolític Preceràmic B.

Un altre objectiu fonamental del projecte és estudiar com interaccionava la societat amb l'entorn en condicions molt àrides, així com esbrinar si els canvis climàtics de l'Holocè Inicial van tenir algun impacte en el desenvolupament de les primeres comunitats agrícoles del sud del Llevant mediterrani.

L’extensió del jaciment s'estima en prop de 2000 metres quadrats. El poblat està format per cabanes semicirculars de pedra del voltant d'entre 3 i 5 metres de diàmetre. S'han excavat tres cabanyes i una dotzena més han estat identificades en superfície, el que constitueix un veritable poblat. La seva conservació és excel•lent, amb els murs de pedra preservats fins a gairebé un metre d'alçada.

Reconstruir les activitats de subsistència i l'entorn del poblat

Els treballs realitzats en les campanyes anteriors es van centrar en definir l'extensió del jaciment, verificar la seva cronologia, i estimar l'estat de conservació. La present campanya persegueix establir el grau de contemporaneïtat dels diferents edificis excavats, conèixer l'organització interna del poblat, així com les tècniques arquitectòniques utilitzades en la construcció de les grans cabanes circulars de pedra documentades fins a la data al jaciment.

"Això ens aportarà les primeres dades sobre el nombre de persones que podria haver format aquesta comunitat, així com el seu grau de mobilitat", explica Ferran Borrell, de la Institució Milà i Fontanals del CSIC. En aquesta campanya estan recollint dades que permetin fer una reconstrucció de les activitats de subsistència de la comunitat, i recuperant les abundants restes botànics (carbons, pol·len i fitòlits). Aquests últims "ens aporten dades clau per a la saber com era l'entorn del poblat, i quines eren les espècies vegetals que utilitzaven tant per a combustible i com a aliment", expliquen.

Un poble més gran i més sedentari del que fins ara s'havia pensat

Tots aquests aspectes són fonamentals per a l'estudi i contextualització de la comunitat de Nahal Efe durant el període Neolític Preceràmic B Mitjà. I és que part dels resultats obtinguts fins a la data difereixen significativament del model de poblament que tradicionalment s'havia acceptat per aquesta regió: un model segons el qual el Neguev hauria estat habitat per petites bandes de grups nòmades de caçadors recol•lectors.

Al contrari, diuen els científics, "les dimensions del jaciment, el creixent nombre d'edificis residencials identificats (potencialment contemporanis) i la gran inversió de treball feta en la construcció de les cabanes (que tenien fins i tot murs de pedra amb sòls enlluïts) ens porten a concloure que Nahal Efe era un poblat de caçadors recol•lectors relativament gran, i totalment o en bona mesura sedentaris".

En la mateixa direcció apunten altres dades, com és la presència de fulles de falç amb pàtina de cereal (n’han trobat quatre fins ara) i un bon nombre d'eines de mòlta al jaciment.

l de Nahal Efe és actualment l'únic projecte arqueològic espanyol a l'estat d'Israel i està finançat per la Fundació Palarq, el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, la Direcció General de Belles Arts i Patrimoni Cultural, el mateix CSIC, la Israel Science Foundation, la Levi-Sala CARE Foundation i el Centre de Recherche Français à Jérusalem (CNRS-CRFJ).