El Centre d'Investigacions i Desenvolupament (CID-CSIC) i l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua (IDAEA-CSIC) se sumen als esdeveniments del Dia Mundial del Medi Ambient a través de la instal·lació "conTIMEminació" i la jornada "Pautes per a la gestió ambiental". Un acostament multidisciplinari a la problemàtica mediambiental.
- Una instal·lació artística i una jornada per a la gestió ambiental són les activitats preparades per demà, 5 de juny
- Posen el focus en la contaminació de l'aire de les ciutats i les conseqüències del canvi global
- L'exposició consta de 12 rellotges que marquen l'hora de 12 de les ciutats més contaminades del món, una al·legoria de l'impacte de la contaminació atmosfèrica
El Dia Mundial del Medi Ambient és una iniciativa que l'ONU que se celebra des de fa més de quaranta anys. El seu objectiu és conscienciar la ciutadania sobre rellevants assumptes ambientals i, actualment, s'emmarca en l'Agenda 2030 d'Objectius per al Desenvolupament Sostenible. La contaminació de l'aire és el tema central de la cita d'aquest any.
Projecte conTIMEminació: rellotges per mesurar la contaminació de les grans ciutats
L'exposició consta de 12 rellotges que marquen l'hora de 12 de les ciutats més contaminades del món, segons dades de l'OMS de 2016 sobre la qualitat de l'aire i la presència de partícules en suspensió. Els rellotges, obra de l'artista Francisco Martínez Gómez, són una al·legoria de l'impacte de la contaminació atmosfèrica sobre el temps col·lectiu. Ha estat realitzada amb el suport dels científics Xavier Querol i Sergi Díez, del laboratori d'Investigació Atmosfèrica i Geoquímica Ambiental (Egar) de l'IDAEA-CSIC.
La mostra, oberta al públic, es podrà visitar a les hores d'obertura del centre (08:00 a 17.00), des del dia 5 fins, en principi, el dia que tots els rellotges s'aturin definitivament (carrer Jordi Girona, 18-26, Barcelona).
Cada rellotge en funcionament és injectat amb un producte metafòricament tòxic que, finalment, deté el mecanisme de cadascun d'ells. El projecte és una reflexió sobre el volum de contaminació a què estan sotmesos els ciutadans i mostra, de forma al·legòrica, el desenllaç al qual ens abocaria no comprendre la magnitud d'aquest risc.
Les ciutats seleccionades per a l'exposició són Zabol (Iran), Onitsha (Nigèria), Peshawar (Pakistan), Riyadh (Aràbia Saudita), Gwalior (Índia), Guangzhou (Xina), Moscou (Rússia), Istanbul (Turquia), Buenos Aires (Argentina), París (París), Barcelona (Espanya) i Lima (Perú). Totes elles presenten significatius problemes de pol·lució ambiental, tot i que en diferents escales i graus, atenent les seves especificitats geogràfiques, socials, econòmiques i polítiques.
"Medi Ambient i Societat": un panell d'expertes per tractar els reptes mediambientals
L'IDAEA-CSIC organitza la novena jornada "Medi Ambient i Societat", que se celebrarà durant el matí de dimecres a l'Institut d'Estudis Catalans, al Raval barceloní. Serà de les 9: 00h a les 14:00h i comptarà amb deu ponències de mitja hora.
Les conferències estan íntegrament dirigides per dones científiques i també parlaran de la química com a instrument per promoure un desenvolupament sostenible. En el marc del 150 aniversari de la taula periòdica dels elements, s'incideix en la capacitat de la química per promoure un desenvolupament sostenible.
En les jornades seran presents la química Belén Martrat, Silvia Lacorte i Cristina Carnero, l'IDAEA-CSIC. La iniciativa està coordinada per aquest centre del CSIC al costat de Dones d'avui, la Societat Catalana de Química i Aigües de Barcelona.
Congrés sobre les àrees marines protegides
També coincideix que avui, 4, i demà, 5, se celebra a Barcelona una conferència per clausurar el projecte MPA-ADAPT (Guiant a les àrees marines protegides de la Mediterrània en l'era del canvi climàtic: construint resiliència i adaptació) i exposar els resultats obtinguts.
La iniciativa ha durat tres anys i s'ha dut a terme en cinc àrees marines protegides del mar Mediterrani. El projecte, liderat per l'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) ha avaluat la vulnerabilitat de la biodiversitat i els aspectes socioeconòmics front al canvi climàtic. A més de l'ICM-CSIC, ha comptat amb la participació de 7 socis de 4 països mediterranis: el Centre de Cooperació del Mediterrani de la UICN, l'Institut Nacional Italià per a la Protecció del Medi Ambient (ISPRA), i les entitats gestores de les cinc àrees marines participants: Parc Nacional de Brijuni, Area Marina Protegida de les Illes pelàgiques, Àrea Marina Protegida de Portofino, el Parc Nacional de Port-Cros i l'Agència de Medi Ambient de Còrsega.
La conferència posa el focus en el paper clau de les àrees marines protegides per a l'adaptació al canvi climàtic. Durant la trobada es debatran temes com el monitoratge, les plataformes de transferència d'informació o el paper de la ciència ciutadana.