Descobert un biomarcador capaç de predir el risc de desenvolupar infart agut de miocardi

El biomarcador sLRP1 seria útil en la pràctica clínica per predir amb molta antelació el risc de patir esdeveniments cardiovasculars aguts, com l'infart agut de miocardi i l'angina de pit, en persones que no presenten cap símptoma. La investigació s'ha realitzat amb participants de l'estudi REGICOR (Registre Gironí del Cor), que segueix des de fa més de 15 anys a més de 11.000 persones de la província de Girona.

La investigació es va realitzar amb participants de l'estudi REGICOR (Registre Gironí del Cor). Imatge: Pixabay.L'estudi, liderat per investigadors de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques de Barcelona del Consell Superior d'Investigacions Científiques (IIBB-CSIC), l'Institut d'Investigacions Biomèdiques de Sant Pau (IIB Sant Pau) i l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM ), demostra que l'increment en una unitat del biomarcador sLRP1 en sang augmenta en un 40% la possibilitat de desenvolupar un infart o una agina de pit. Els resultats, publicats recentment a Atherosclerosis, obren una línia de recerca per millorar el pronòstic i diagnòstic de la miocardiopatia isquèmica.

Les malalties cardiovasculars són la principal causa de mort a Espanya. S'estima que unes 125.000 persones pateixen un infart agut de miocardi cada any. David de Gonzalo, de l'IIBB-CSIC i un dels investigadors de l'estudi, explica que un dels objectius era determinar "si els nivells de la proteïna sLRP1 en sang podrien determinar el risc cardiovascular a 10 anys" i, en aquest cas, identificar si es tracta d'"un nou biomarcador de risc cardiovascular".

El paper essencial del biomarcador sLRP1

"El sLRP1 és un biomarcador amb un important paper en l'inici i la progressió de l'aterosclerosi, el mecanisme que explica les malalties més greus del cor", explica Vicenta Llorente Cortés, codirectora de la investigació i científica de l'IIBB-CSIC. "Els estudis previs del grup de recerca en Lípids i Patologia Cardiovascular de l'IIB-Sant Pau havien indicat que el biomarcador s'associava amb una acceleració d'aquest procés, i amb una major acumulació de colesterol i inflamació a la paret de les artèries", afegeix .

L'estudi, amb participació del CIBER de Malalties Cardiovasculars (CIBERCV) i CIBER d'Epidemiologia i Salut Pública (CIBERESP), és la primera evidència que indica que els nivells circulants d'aquest receptor en sang prediuen l'aparició d'esdeveniments clínics, com l'infart de miocardi. El descobriment "confirma la rellevament i aplicabilitat del sLRP1 en la pràctica clínica" per predir amb "molta antelació" el risc d'una malaltia cardiovascular en persones sense cap símptoma, explica la científica.

La investigació mostra que els nivells de sLRP1 en sang constitueixen un factor de risc independent dels altres factors de risc coneguts fins ara, com el colesterol, el tabac, la hipertensió arterial o la diabetis.

El receptor LRP1 facilita l'entrada massiva i descontrolada de colesterol a la paret vascular, el que facilita l'evolució de les lesions ateroscleròtiques inicials cap plaques vulnerables. En trencar les plaques, promouen la formació de trombes que obstrueixen les artèries i produeixen l'infart agut de miocardi.

La malaltia pot evolucionar a causa d'una pujada de nivells del receptor en les artèries coronàries, independentment del colesterol en sang. El grup de recerca està desenvolupant nous tractaments sobre la base de l'estructura del receptor per bloquejar l'entrada massiva de colesterol a les artèries coronàries.

Un ampli estudi amb molts anys de trajectòria

Les dades recopilades per a la investigació provenen de l'estudi REGICOR (Registre Gironí del Cor), que segueix des de fa més de 15 anys a més de 11.000 persones de la província de Girona. La iniciativa contribueix al coneixement de les malalties cardiovasculars i el seu desenvolupament.

El projecte està finançat amb ajudes del Pla Estratègic de Recerca i Innovació en Salut (PERIS, SLT002 ​​/ 16/00088) de la Generalitat de Catalunya, la Fundació La Marató TV3 i el CIBER Malalties Cardiovasculars de l'Institut de Salut Carlos III.

Graphical abstract.

Artículo de referencia:
de Gonzalo-Calvo D, Elosua R, Vea A, Subirana I, Sayols-Baixeras S, Marrugat J, Llorente-Cortés V. Soluble low-density lipoprotein receptor-related protein 1 as a biomarker of coronary risk: Predictive capacity and association with clinical events. Atherosclerosis. 2019 Jun 16; 287:93-99. doi: 10.1016/j.atherosclerosis.2019.06.904.

Sabela Rey Cao / Delegación del CSIC en Cataluña