Els sistemes estel·lars binaris són la forma més comuna en què les estrelles es presenten en l'univers. Imatges obtingudes amb l'instrument ALMA mostren un jove sistema binari estel·lar en què una xarxa de filaments d'acreció nodreix a dues protoestrelles. Cada estrella té un disc propi i al seu torn les dues estrelles de conjunt tenen un altre disc més.
Un equip de científics ha observat per primera vegada com es formen les estrelles bessones, o sistemes estel·lars binaris, que són la forma més comuna en què les estrelles es presenten en l'univers. El resultat, publicat a Science, mostra imatges d'alta resolució obtingudes amb l'instrument ALMA (Atacama Large Millimetre / submillimetre Array).
Els astrònoms d'aquest estudi han observat el sistema [BHB2007] 11, el membre més jove d'un petit grup de joves objectes estel·lars en la nebulosa fosca Barnard 59, que forma part del núvol de pols i gas anomenada la Nebulosa de la Pipa. Mentre que les observacions anteriors mostraven un embolcall giratòri i en col·lapse al voltant d'un disc circumbinari, ara, les noves observacions també revelen la seva estructura interna.
"Veiem dues fonts compactes, que interpretem com discos circumestelars al voltant de les dues joves estrelles", explica Felipe Alves, antic investigador de l'Institut de Ciències de l'Espai (ICE) i actualment al Max Planck Institute for Extraterrestrial Physics (MPE). Les estrelles creixen en extreure matèria d'aquests discos. "La mida de cada un d'aquests discos és similar al cinturó d'asteroides del nostre sistema solar i la seva separació és lleugerament menor que la del nostre sistema estel·lar en el seu conjunt".
A més, tant les protoestrelles com els seus discos circumestelars estan envoltats per un disc més gran, anomenat disc circumbinari, amb una massa total d'unes 80 masses de Júpiter, que mostra una complexa xarxa d'estructures de pols distribuïdes en forma d'espiral, que s'assembla a un pretzel.
Els astrònoms han observat un procés d'acreció en dues etapes. En la primera etapa, la massa es transfereix del gran disc circumbinari als discos circumstelars. En la segona etapa, la massa es transfereix dels discos circumestelars a les estrelles.
"Gràcies a la potència d'ALMA hem aconseguit aprofundir en el complex sistema d'estrelles joves binàries i obtenir una millor comprensió de com es formen aquests sistemes, així com descobrir que seria possible la formació de planetes rocosos a tals ambients. Sabent això, ara podem estudiar més sistemes similars per tal de descriure millor les condicions que permeten la formació de sistemes estel·lars múltiples ", declara el doctor Josep Miquel Girart, investigador de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) a l'ICE i tercer autor de l'estudi.
F. O. Alves, P. Caselli, J. M. Girart et al. Gas flow and accretion via spiral streamers and circumstellar disks in a young binary protestar. Science.
CSIC Comunicación