L'IDAEA i el CREAF reben la distinció d'excel·lència Severo Ochoa

L'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua (IDAEA), del CSIC, i el CREAF, integrat pel CSIC entre d'altres organismes públics, han estat distingits per primera vegada amb l'acreditació d'excel·lència Severo Ochoa que concedeix l'Agència Estatal d'Investigació adscrita al Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.

Seu de l'IDAEA.L'Agència Estatal de Recerca ha publicat avui la resolució provisional de concessió de les noves acreditacions i ajuts públics 2018 de centres d'excel·lència Severo Ochoa i d'unitats d'excel·lència Maria de Maeztu, concedint 30 milions d'euros per a sis centres i tres unitats.

Juntament amb l'IDAEA i el CREAF, tots dos ubicats a Barcelona, han estat distingits per primera vegada amb l'acreditació Severo Ochoa el Centre Internacional de Mètodes Numèrics en l'Enginyeria (CIMNE), el Donostia International Physics Center (DIPC), l'Institut de Salut global de Barcelona (lS-global), mentre que torna a acreditar l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC). Gràcies a aquest reconeixement, rebran un milió d'euros anuals durant quatre anys.

Recerca en aigua i aire

L' IDAEA té com a objectiu aprofundir en els canvis naturals i antropogènics que ocorren en els ecosistemes mitjançant tècniques químiques i geoquímiques, fonamentalment aquells que suposen increments de toxicitat en organismes i humans.

Gran part del treball de recerca en aquest institut se centra en dos dels grans reptes ambientals del nostre temps: la neteja i disponibilitat d'aigua potable i la qualitat de l'aire que respirem, tot això guiats pel principi de que la comprensió científica de les amenaces que pateixen actualment els sistemes globals s'aborden millor des d'un punt de vista holístic basat en els sistemes.

Fundat el 2008, l'IDAEA va néixer com un institut d'investigació multidisciplinari centrat en les ciències ambientals. S'organitza en dos departaments: Química Ambiental i Geociències. L'institut destaca en l'anàlisi de contaminants orgànics i el seu impacte en els ecosistemes, l'estudi i la gestió dels recursos hídrics, el desenvolupament d'algoritmes de resolució multivariada en quimiometria i en l'estudi de partícules inhalables i gasos tòxics.

Seu del CREAF.Donar solució als reptes ambientals

Per la seva banda, el CREAF és un centre públic de recerca amb més de 30 anys d'història. Avui té més de 70 projectes nacionals i internacionals actius amb els que planteja solucions als reptes ambientals més importants del segle XXI: la pèrdua de biodiversitat, els impactes del canvi climàtic i les necessàries mesures d'adaptació, els desequilibris de nutrients i la seva relació amb la seguretat alimentària, la gestió sostenible de l'aigua, els incendis, o la implicació i sensibilització de la ciutadania en la conservació de la natura, entre d'altres.

Amb un patronat format per la Generalitat de Catalunya, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat de Barcelona (UB), el CSIC i l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), el CREAF és un centre que acumula més de 900 publicacions en els últims cinc anys i que coordina una prestigiosa ajuda ERC Synergy Grant.

Distincions Severo Ochoa i Maria de Maeztu

El Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats impulsa amb aquesta actuació la recerca d'alt impacte que es realitza en els centres d'R+D a Espanya. Els centres acreditats destaquen tant per la notorietat internacional de les contribucions científiques que realitzen, com per la seva capacitat innovadora i la seva intensa relació amb el sector empresarial. Són, a més, centres de referència a nivell mundial capaços d'atraure talent internacional.