Un projecte dirigit a col·lectius tradicionalment oblidats per la divulgació, com a persones amb diversitat funcional, gent gran, persones en risc d'exclusió social i col·lectius tradicionalment marginats. Dirigit per la Institució Milà i Fontanals del CSIC (IMF-CSIC), el projecte continua altres iniciatives llançades pel mateix centre.
#PROTAGONIZA: Ciència i Divulgació inclusives proposa activitats de divulgació i ciència inclusiva per despertar l'esperit crític i el pensament científic, així com difondre coneixements d'arqueologia i de Prehistòria. Els investigadors plantegen un ampli ventall d'enfocaments i temàtiques.
Algunes de les activitats que ja s'han realitzat amb èxit són cursos de cuina, amb les eines i aliments del Neolític; o l'Aprenentatge Basat en Jocs (ABJ). Altres accions són els tallers interactius amb rèpliques d'instruments i fòssils prehistòrics, simulacions dirigides d'excavacions arqueològiques i activitats d'animació amb continguts didàctics.
“Continuem amb totes les activitats que han funcionat en el passat”, explica Millán Mozota, director del projecte, tot i que afegeix que l'equip no es conforma “ni amb els col·lectius als quals vam arribar, ni amb el tipus d'accions que proposem”. Per a la nova iniciativa treballen “en activitats completament noves, com una inspirada en el món del cinema, però sempre amb una base de rigor científic”.
Àmplia xarxa de col·laboradors
La iniciativa està finançada per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT, FCT-18-13.183), del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.
#PROTAGONIZA és hereu directe d'altres projectes desenvolupats per la IMF-CSIC, com “Raval: 6000 anys d'història”, “Barcelona #ConCiencia” i “Integra>Ciència”, dirigits per l'investigador Juan F. Gibaja. Aquestes iniciatives s'han dut a terme amb èxit durant diversos anys, i han permès crear una xarxa de contactes i col·laboracions que ara es posen al servei dels objectius de #PROTAGONIZA.
Fruit d'això són les activitats amb empreses, amb centres cooperatius, associacions i entitats culturals i de lleure, ONG i institucions acadèmiques i d'investigació. #PROTAGONIZA compta amb la col·laboració del Grup Cooperatiu TEB, Cooperativa Impulsem, al Casal de Barri Folch i Torres, l'entitat d'interès públic Ayudar Jugando, les empreses Cheap Films i Regirarocs, entre d'altres.
“Crec que hem de seguir treballant i sumant esforços perquè queda tot per fer, són molts els col·lectius que no s'acosten a la ciència i hem de fer el possible perquè puguin tenir accés. El nostre objectiu és divulgar a tot tipus de públics i això és el que intentem diàriament”, indica Juan F. Gibaja, que continua implicat en el projecte.
“Les nostres activitats funcionen perquè tots i totes les que participem en aquest projecte creiem que la divulgació científica és un element importantíssim per millorar la nostra societat”, afegeix Ariadna Nieto Espinet, una altra de les investigadores que participen en la configuració del projecte. L'arqueòloga de la IMF apunta que les accions que realitzen “trenquen la barrera que hi ha entre la ciència i certs col·lectius oblidats, apostant enèrgicament per una divulgació científica sense barreres”.
En #PROTAGONIZA col·laboren un gran nombre de professionals del món acadèmic i professional de diferents camps, creant una iniciativa transversal. La iniciativa compta amb professionals de l'arqueologia, de l'ensenyament, didàctica i psicopedagogia, etnografia i antropologia, patrimoni, turisme, gamificació i ABJ, animació i gestió sociocultural o salut i benestar, entre d'altres.
“Potser l'èxit resideixi en que és una cosa totalment inesperat i nova per a les persones que hi participen, així com per a nosaltres suposa aprendre altres llenguatges i maneres de veure i entendre el món. Tant ells com nosaltres aprenem junts en cada activitat, i vam asseure un precedent, que és la llavor per conscienciar que és possible fer accessible la ciència a tothom”, conclou Ariadna Nieto.
Unitat de Comunicació - Delegació del CSIC a Catalunya