Barcelona acull el primer Congrés sobre el Neolític Antic d'Europa

Organitzat per la Institució Milà i Fontanals del CSIC, l’esdeveniment reuneix centenars d’experts i tracta per primera vegada el Neolític a escala europea. La investigació arqueològica del Neolític ha guanyat transcendència en els últims anys gràcies a les noves tècniques d'estudi i els resultats que han qüestionat el que se sabia fins ara.

El primer Congrés sobre el Neolític Antic a Europa abordarà línies de recerca que han tingut un gran desenvolupament en els darrers anys, com l'expansió d'aquestes poblacions, la seva complexitat social o els mecanismes de la implantació de l'economia camperola al llarg del continent europeu. Un fòrum de debat organitzat per la Institució Milà i Fontanals del CSIC.

Early Neolithic of Europe 2019. Un congrés internacional que comença el 6 de novembre a Barcelona.

L'esdeveniment ENE2019 (Early Neolithic of Europe 2019) congregarà al Museu Marítim de Barcelona a més de 250 congressistes durant tres dies, entre el 6 i el 8 de novembre. Un acte per al qual, entre les diferents propostes rebudes, s'han seleccionat més de 110 comunicacions orals i 50 pòsters, i que comptarà amb investigadors internacionals de primer nivell.

“És la primera vegada que s'aborda la problemàtica del Neolític a nivell europeu, abastant tota la seva complexitat i diversitat cronològica i geogràfica”, afirma Xavier Terradas, del comitè científic organitzador de ENE2019 i investigador del grup d'Arqueologia de les Dinàmiques Socials (ASD) a la IMF, centre propi del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC).

El congrés és una “oportunitat única” per “contrastar dinàmiques geogràfiques diferents”, explica Terradas. Un marc on comparar el que succeïa des de la zona atlàntica de Portugal amb el que esdevenia al Bàltic i veure “com canvia la problemàtica” en contrast amb l'expansió pel territori de l'economia i societat neolítica.

3 dies de ponències al voltant de 9 eixos temàtics

Els panells de les contribucions s'organitzen al voltant de nou eixos temàtics: l'expansió neolítica i interaccions regionals, els models cronològics, la interacció entre l'ésser humà i el seu entorn, les característiques i dinàmiques de la població, el territori i els assentaments, la subsistència, els processos tecnològics, les pràctiques funeràries i, finalment, el simbolisme.

Les contribucions són una palestra internacional sobre un dels esdeveniments més rellevants en la història de la humanitat, que es va iniciar al Pròxim Orient fa uns 12.000 anys i que culminaria en diversos punts de l'actual continent europeu diversos mil·lennis més tard.

El Neolític va suposar l'abandonament de la caça-recol·lecció i el desenvolupament d'una nova economia camperola, amb els consegüents canvis en les maneres d'ocupació del territori i explotació de l'entorn i en l'organització social, que no es van desenvolupar igual ni amb la mateixa intensitat al llarg de la geografia europea. Un estudi revitalitzat gràcies a les noves tècniques d'investigació i anàlisi, com els estudis de l'ADN, que permeten fer una caracterització de les poblacions que abans era impossible, o les anàlisis isotòpics, que permeten introduir nous debats entorn de la dieta i mobilitat del ésser humà i de les seves cabanes ramaderes.

“La síntesi no es realitzarà per zones geogràfiques, com sol fer-se, sinó per àmbits temàtics, per afrontar les problemàtiques posant el focus en les respectives dinàmiques geogràfiques”, afegeix l'investigador de la IMF-CSIC sobre la forma que prendran els panells.

ENE2019 se celebrarà entre dimecres 6 i el divendres 8, en horari de matí i tarda al Museu Marítim de Barcelona, al port de la ciutat. Tres jornades de ponències simultànies, sessions multidisciplinars i debats. El dimarts 5 se celebrarà una recepció al mateix espai, on també hi haurà xerrades divulgatives per part de Catherine Perlès, de la francesa Université Paris Nanterre, i de Mario Mineo, del Museu delle Civiltà de Roma.

Un projecte amb participació de l'European Research Council

La iniciativa compta amb el finançament de l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca de la Generalitat de Catalunya i el Consell Superior d'Investigacions Científiques. A més, és una iniciativa amb el suport del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, l'European Research Council (ERC), Marie Curie Actions, al Museu Marítim de Barcelona, la Universitat d'Alcalá d'Henares i al Museu d'Arqueologia de Catalunya, a més d'altres patrocinadors.

Exposició “La revolució neolítica. La Draga, el poblat dels prodigis” a la Residència d'Investigadors.

La revolució neolítica i el poblat de la Draga arriben a Barcelona

Amb motiu del congrés i la Setmana de la Ciència, la Residència d'investigadors del CSIC - Generalitat de Catalunya acull una exposició organitzada pel Museu d'Arqueologia de Catalunya sobre el jaciment neolític de La Draga (Banyoles, Girona), al centre de Barcelona.

La Draga és l'únic jaciment arqueològic lacustre de la península Ibèrica i un dels més importants de la Mediterrània occidental, que permet exemplificar els inicis de la implantació de l'agricultura i la ramaderia a la Península ibèrica. L'exposició, que es podrà visitar del 5 al 17 de novembre al Raval barceloní, consisteix en una proposta innovadora que combina il·lustracions de còmic amb restes arqueològiques, recursos audiovisuals i recreacions virtuals.

Més informació

Congrés ENE2019 - Programa de ponències

Exposició “La revolució neolítica. La Draga, el poblat dels prodigis”

Sabela Rey Cao – Unidad de Comunicación Delegación CSIC en Cataluña