Gairebé 50 activitats estan programades pel CSIC a Catalunya per a la Setmana de la Ciència, que enguany compleix la seva 24a edició en aquesta comunitat. L'objectiu de centres i investigadors és acostar la ciència a la societat, en una cita anual que se celebra durant el mes de novembre. Exposicions, conferències, portes obertes i tallers són els formats preferits per explicar planerament el que es fa en ciència avui en dia.
La cita s'inicia el dia 8 i finalitza el 17 de novembre. Centres i investigadors de el CSIC a Catalunya han preparat prop de 50 activitats.
Exposicions
Fins al dia 17 de novembre es podrà visitar a la Residència d'Investigadors de Barcelona l'exposició 'La revolució neolítica. La Draga, el poblat dels prodigis', que ha comptat amb la col·laboració de la Institució Milà i Fontanals (IMF-CSIC) i que apropa la investigació sobre aquest jaciment arqueològic lacustre, únic a la península.
La Biblioteca Vapor Badia de Sabadell, per la seva banda, acull fins al dia 22 l'exposició interactiva 'Matheroes: Supermateriales, els herois del futur', produïda per l'Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC). Els Matheroes són cinc superherois animats que ens informen sobre les àrees de recerca de l'ICMAB i dels nous materials de el futur per a l'energia, l'electrònica i la nanomedicina.
La tercera exposició programada per aquesta setmana porta per títol 'La qualitat de l'aire. Un repte actual', una producció de la Fundació Naturgy, que ha estat comissariada pel Dr. Xavier Querol (IDAEA-CSIC), es podrà visitar a l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aire (IDAEA-CSIC) fins al 17 de novembre.
Novetats
L'edició número 24 de la Setmana de la Ciència de l'CSIC a Catalunya porta com a novetats diverses conferències amb experts i expertes. Sonia Garcia, investigadora Ramón i Cajal de l'Institut Botànic de Barcelona, parlarà sobre 'Dones, botànica i genètica' (7 de novembre), mentre que els investigadors David Altadill, Estefania Blanch i Antoni Segarra ho faran sobre 'La ionosfera: eina i obstacle per a les ràdio-telecomunicacions'(10 de novembre). A més, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) serà escenari d'un diàleg entre el Dr. Ramon López de Mántaras i el Dr. Jordi Isern sobre 'La intel·ligència artificial i l'exploració de l'espai', moderat per Núria Jar (13 de novembre).
La Dra. Anna Moles explicarà els mecanismes cel·lulars que permeten regenerar el fetge en la seva xerrada 'Regeneració hepàtica, mite o realitat' (13 de novembre), mentre que la Dra. Olga López comentarà l'aventura de crear una Empresa de Base Tecnològica en la sua xerrada 'Del laboratori al mercat' (15 de novembre). A més, l'IDAEA acollirà una taula rodona sobre reptes científics i polítics en la millora de la qualitat de l'aire urbà (16 de novembre) i s'iniciarà el cicle de xerrades sobre la Posidònia del CEAB (22 de novembre). En aquesta edició, també s'inclouen tallers nous que utilitzen la química per a dissenyar samarretes (IQAC, 11 de novembre) i que estudien l'impacte dels microplàstics (ICM-IBE, 12 de novembre) i els contaminants en àrees importants per a la conservació de les aus (IDAEA, 8 de novembre). A més, hi haurà tallers sobre la qualitat de l'aire (IDAEA, 13 de novembre), sobre compostos orgànics en aigua de riu (IDAEA, 8 de novembre), i sobre l'evolució de les plantes (IBB, 14 de novembre) i plantes mutants (CRAG, 12-15 de novembre).
portes obertes
Com en anteriors jornades, molts centres del CSIC a Catalunya obren les seves portes a escoles o al públic general. En el marc de la Setmana de la Ciència, s'oferiran visites guiades a l'Observatori de l'Ebre (10 novembre), a l'Institut d'Investigació en Intel·ligència Artificial (11 de novembre), a l'Espai Museístic "Zenon Navarro" de l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (del 11 al 15 de novembre) i a l'Institut de Ciències de la Terra 'Jaume Almera' (14 de novembre). També obriran les seves portes els instituts de Ciències de la Mar i Biologia Evolutiva (13 i 14 de novembre), l'Institut d'Investigacions Biomèdiques de Barcelona (13 i 14 de novembre) i el Centre d'Estudis Avançats de Blanes (del 13 al 15 de novembre). A més, pots descobrir com serà la robòtica del futur en la jornada de portes obertes de l'Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (20 de novembre).
#AITP2019
El 150 aniversari de la taula periòdica també es celebra durant la Setmana de la Ciència de 2019. La Residència d'Investigadors i la Delegació de l'CSIC a Catalunya han programat un cicle sobre cinema i ciència que inclou les pel·lícules Wall-E (8 de novembre) i Her (15 de novembre), que seran comentades per un científic/a expert/a del CSIC. A més, l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aire i l'Institut de Química Avançada de Catalunya acullen conferències sobre el mesurament del temps amb elements químics (IDAEA, 8 de novembre) i els 150 anys de la taula periòdica (IQAC, 14 de novembre). Finalment, durant la Fira Expominer, a la Fira Montjuïc, l'ICMAB tindrà un estand que oferirà diversos tallers de minerals, difracció i la taula periòdica (del 8 al 10 de novembre).
Consulta el programa complet d'activitats del CSIC a Catalunya durant la Setmana de la Ciència 2019 aquí: https://issuu.com/delegacio/docs/sc_programa_d_activitats_2019_cat