Un estudi amb participació del CSIC revela una reducció del 50% del soroll sísmic generat per l'activitat humana com a conseqüència de les mesures de confinament. En l'estudi es recopilen dades de més de 300 estacions de registre de tot el planeta
La pandèmia per la Covid-19 ha provocat una aturada de l'activitat humana a nivell mundial. Ciutadans de diferents països han estat confinats a casa seva durant setmanes, deixant-se d'usar durant aquest període els transports i provocant el tancament d'algunes empreses i fàbriques. Un estudi internacional, amb participació del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), ha monitoritzat aquesta activitat durant els primers mesos de 2020 a través de sismòmetres, aparells que se solen emprar per captar la vibració de terra després dels terratrèmols. Les dades d'aquest treball, que es publica a la revista Science, revelen que durant el període de confinament ha disminuït un 50% el soroll sísmic antropogènic global, convertint-se en el més silenciós des que es tenen registres.
"Sabem que l'activitat humana provoca vibracions que es propaguen per terra i que l'origen de les vibracions amb freqüències entre 1 i 15-20 Hz que es registren pels sismòmetres de forma més o menys contínua està relacionat amb el trànsit, els trens o l'activitat industrial, entre d'altres. Per això, en aquest estudi hem recopilat una gran quantitat de dades sísmiques de més de 300 estacions de registre distribuïdes per tot el planeta i hem analitzat les variacions d'energia en aquesta banda de freqüències des de quatre mesos abans de l'inici de l'confinament fins a l'actualitat" , explica Jordi Díaz, investigador del CSIC a l'institut Geociències Barcelona (anteriorment, Institut de Ciencies de la Terra "Jaume Almera")
Les dades han confirmat el que es veia als carrers de les grans ciutats. El soroll sísmic provocat per l'activitat humana es va reduir a la meitat durant els primers mesos de l'any com a conseqüència d'una baixada dràstica de l'activitat humana des de principis de febrer en llocs com Pequín (Xina) o Hong Kong i des de mitjans de març a la resta del món. "Es pot observar que hi ha hagut una progressiva recuperació del nivell de soroll en els últims mesos però encara no s'ha arribat als nivells previs al confinament", apunta el científic del CSIC.
Per tal de tenir una visió a escala planetària, l'investigador Thomas Lecocq, de l'Observatori Reial de Bèlgica i líder de l'estudi, va elaborar un sistema d'anàlisi per unificar els criteris d'estudi de les dades per part de la comunitat sismològica internacional. Així es va iniciar una col·laboració en la qual 76 autors de 66 institucions en 27 països han treballat de manera coordinada. El CSIC ha participat amb l'anàlisi de dades registrades a l'estació sísmica instal·lada en Geociències Barcelona, a la zona universitària de la ciutat, i les 15 estacions repartides per escoles de Barcelona en el marc de el projecte de ciència ciutadana SANIMS.
"La disminució de les vibracions produïdes per l'home ha permès identificar senyals de petits terratrèmols que haguessin passat desapercebudes. A més, aquest treball mostra que els sismòmetres poden ser una bona eina per monitoritzar processos no relacionats amb la geologia. Atès que la seva instal·lació i manteniment és fàcil i el seu cost no és excessiu, poden ser una bona opció per estudiar múltiples processos, tant d'origen humà com d'origen natural", conclou el científic del CSIC.
Article de referència:
Thomas Lecocq, Stephen Hicks, Koen Van Noten, Kasper van Wijk, Paula Koelemeijer, Raphael S.M. De Plaen, Frédérick Massin, Gregor Hillers, Robert E. Anthony, Maria-Theresia Apoloner, Mario Arroyo-Solórzano, Jelle D. Assink, Pinar Büyükakpinar, Andrea Cannata, Flavio Cannavo, Sebastian Carrasco, Corentin Caudron, Esteban J. Chaves, David G. Cornwell, David Craig, Olivier F. C. den Ouden, Jordi Diaz et al. Global quieting of high-frequency seismic noise due to COVID-19 pandemic lockdown measures. Science.
María González / CSIC Comunicación