L'Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera canvia de nom i passa a dir-se Geociencias Barcelona

GEO3BCN - CSIC és el nou acrònim de centre, on la directiva de l'institut també ha unificat els grups de recerca per a organitzar-los al voltant de tres reptes: Georecursos, Georiscs i Geodinàmica.

L'Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera (ICTJA-CSIC) renova el seu nom i passa a dir-se Geociencias Barcelona (GEO3BCN - CSIC).L'Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera (ICTJA-CSIC) renova el seu nom i passa a dir-se Geociencias Barcelona (GEO3BCN - CSIC). Així ho recull la resolució del 3 de juliol de 2020 aprovada per la presidència de l'agència estatal Consell Superior d'investigacions Científiques (CSIC) per la qual es modifica el nom i l'acrònim de l'institut.

Aquesta decisió s'emmarca en les propostes incloses en el pla estratègic (2018-2021) presentat per l'actual direcció del centre, formada pel director Joan Martí, el vicedirector Santiago Giralt i el gerent José Cruz. "Dins de la reestructuració que hem emprès per al nostre institut, per tal de modernitzar-lo i adaptar-lo als reptes més importants de la nostra societat, es va plantejar com un fet necessari el seu canvi de nom", assenyala Martí.

Amb aquest canvi, l'institut posa el focus en l'activitat que desenvolupen els seus investigadors, destacant l'estudi de la terra sòlida, en el qual s'inclouen els processos geològics i geofísics. Així mateix, posa l'accent en el lloc en el qual està situat el centre, Barcelona, ​​una marca reconeguda internacionalment.

Un altre dels canvis inclosos en el pla estratègic és la nova organització interna de l'institut, basada en tres reptes: Georecursos, Georiscs i Canvi Global, i Geodinàmica global. Aquests temes, sobre els quals s'estructura GEO3BCN - CSIC, tenen assignats un responsable que són, respectivament, els investigadors Ramon Carbonell, Adelina Geyer i Ivone Jiménez-Munt. A més, aquests tres temes estan integrats en els 17 objectius de desenvolupament sostenible de l'ONU.

"Amb la reestructuració de l'institut pretenem centrar-nos en avaluar com la dinàmica interna del nostre planeta controla l'ocurrència de riscos extrems, el canvi global, o l'existència dels diferents recursos minerals i energètics, i aportar aquest coneixement al desenvolupament de la nostra societat contribuint a que sigui més segura i sostenible", assenyala el director de GEO3BCN - CSIC.

Aquest canvi també ha estat aprovat pel Consell Rector del CSIC a través d'una resolució aprovada el 30 de juny. L'objectiu, explica Joan Martí, és "donar un nou impuls a un Institut encasellat en línies i projectes poc interdisciplinaris, i potenciar la transversalitat i la participació de personal investigador en diferents programes d'investigació de diferents reptes".

En aquest sentit, l'actual directiva considera que és "més efectiu" explotar el gran potencial estructurant en aquests tres reptes d'investigació que incideixen en els temes més urgents per a la societat actual en el camp de les geociències.

Geociencias Barcelona va ser creat el 1965 com el primer institut autònom de recerca geològica pertanyent al CSIC a Barcelona. En aquest moment, el centre estava organitzat en quatre departaments que abastaven més àmbits científics: cristal·lografia, mineralogia, bioestratigrafía, i geologia Marina i Regional.

Actualment GEO3BCN - CSIC centra el seu treball en avançar en la comprensió de les estructures i dinàmiques de la terra, així com en definir les pautes sobre l'exploració i explotació sostenible dels recursos, i també en la protecció contra possibles riscos geològics. Tot això amb la finalitat millorar el coneixement sobre el nostre planeta i de tots els elements relacionats amb la interacció humana i l'entorn natural.

Notícia via GEO3BCN - CSIC