El projecte desenvolupa un aerosol amb lípids similars als de la pell, que emuli la seva impermeabilitat en aplicar-lo en les mucoses i disminueixi o eviti la penetració del virus. L’aerosol podria emprar-se en les mucoses nasals i orals per oferir una protecció complementària a les mascaretes.
Un equip de l'Institut de Química Avançada de Catalunya del Consell Superior d’Investigacions Científiques (IQAC-CSIC), treballa en un projecte que busca modificar les mucoses nasals i orals amb l'objectiu de disminuir o prevenir la penetració del virus SARS-CoV-2, causant de la Covid-19. L'estudi té com a objectiu el desenvolupament d’aerosols que ‘imitin’ en la seva composició química i estructural els lípids de la pell, ja que aquests últims són més impermeables al coronavirus. D'aquesta manera, es formarien estructures lipídiques en les mucoses més reforçades que podrien impedir la penetració del virus.
El coronavirus SARS-CoV-2 s'infiltra principalment a través de les mucoses nasals o bucals, en comparació amb la baixa penetració a través de la pell. “El projecte busca utilitzar aquestes propietats de major impermeabilitat de la pell per a reforçar la mucosa, augmentar el seu efecte barrera i disminuir la seva permeabilitat per rebaixar o evitar la penetració del virus, assenyala Maria Luisa Coderch Negra, investigadora del IQAC-CSIC que dirigeix l'estudi.
El projecte té l'objectiu de formular aerosols bucals i nasals amb lípids similars als que hi són presents en l'estrat corni de la pell humana (la capa més externa de l'epidermis), tot formant una barrera protectora capaç d'impermeabilitzar les mucoses a l'entrada del virus. Aquesta innovació no proporcionaria una protecció completa però la disminució de la permeabilitat podria evitar parcialment la penetració del virus a nivell sistèmic i, així, protegir les persones en general i, en particular, el personal sanitari.
Després d'optimitzar les metodologies més adequades per avaluar la permeabilitat de les mucoses, els investigadors aplicaran diferents aerosols basats en compostos similars als de la pell sobre mucoses bucals i nasals i tractaran de determinar, al principi, el seu efecte impermeabilitzant enfront de l'aigua. Seguidament, s'analitzarà la capacitat de penetració d'un model de virus similar al coronavirus a través de les mucoses protegides amb el nou aerosol. “Ara hi ha un gran mercat per evitar la penetració del SARS-CoV-2 i també d'altres virus. A més, es poden aplicar formulacions relacionades per evitar la penetració de tòxics o contaminants”, explica la doctora Coderch.
Les barreres de la pell i les mucoses
L'estrat corni de la pell és la capa més externa de l'epidermis i està format per unes vint subcapes de cèl·lules mortes i aplanades, els corneòcits, que constitueixen una estructura d'empaquetament. Entre aquests existeixen unes bicapes lipídiques perfectament estructurades, compostes per lípids que contribueixen a crear una barrera protectora pràcticament infranquejable (ceramides, àcids grassos i colesterol). Aquesta capa es torna permeable sols en en cas de ferides, cremades o malalties cutànies.
No obstant això, les mucoses, les barreres que cobreixen la boca, faringe, bronquis, pulmons i sistema digestiu, són molt més permeables a les infeccions. “Les mucoses estan obertes al món exterior i per això disposen de mecanismes enfront dels microbis, com la presència d'enzims en la saliva, o els cilis dels nostres bronquis, que són com petits pèls diminuts capaços de filtrar l'aire que respirem. Però aquests mecanismes són insuficients enfront d'un virus com el SARS-Cov-2”, explica la investigadora del CSIC.
“L'impacte potencial seria enorme si tota la població pogués protegir-se a través de la mucosa nasal del SARS-*CoV-2, fins i tot encara que fos parcialment. Avui dia, l'única protecció contra la infecció de la Covid-19 es basa en l'ús de màscares. No sabem en quina mesura podria reduir-se la permeabilitat, però sempre proporcionaria protecció addicional a la màscara”, conclou Coderch.
Ana Sotres / CSIC Comunicació