Ho fa a Síria la Institució Milà i Fontanals de Recerca en Humanitats de CSIC, a Barcelona, que actuarà a la conservació de monuments danyats per l'Estat Islàmic a Raqqa. Els monuments sobre els quals es treballarà són les muralles de la ciutat de Raqqa, el palau Qsar al-Banat, la gran mesquita d'Al-Mansur, i la Mesquita Al-Hamidi. El projecte està finançat pel British Council en partenariat amb el programa Cultural Protection Fund.
Entre juny de 2014 i març de 2019, l'autodenominat Estat Islàmic (ISIS) va controlar un ampli territori entre Síria i l'Iraq, ocupació que va fer que, entre molts altres aspectes, el patrimoni cultural patís greus conseqüències. Raqqa, ciutat amb un patrimoni que reflecteix la riquesa cultural i convivència religiosa al nord de Síria al llarg de la història, va patir especialment les accions de l'ISIS. Els esforços de les noves autoritats no són suficients per evitar el deteriorament dels monuments danyats, que es troben exposats a la inestabilitat estructural, la intempèrie, el saqueig o el vandalisme.
La Institució Milà i Fontanals de Recerca en Humanitats (IMF), del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), s'ha implicat en la protecció d'aquest patrimoni a través del projecte "Documentació i protecció de el patrimoni cultural a la ciutat de Raqqa (Síria)", finançat pel British Council amb partenariat amb el Department for Digital, Culture, Media and Sport, dins el programa Cultural Protection Fund, amb una quantitat de 100,000 lliures esterlines, una mica més de 100,000 Euros. El projecte consistirà en la formació de professionals locals en la documentació de danys i l'elaboració de plans de consolidació de monuments, el traball sobre quatre monuments danyats durant el conflicte i la realització d'una campanya de sensibilització sobre la importància del patrimoni cultural entre la població local. Els monuments que es consolidaran, per evitar el seu progressiu deteriorament, són les muralles de la ciutat de Raqqa, el palau Qsar al-Banat, la gran mesquita d'Al-Mansur, i la Mesquita Al-Hamidi.
La situació creada per la pandèmia suposa un repte afegit a el desenvolupament del projecte. Per assolir els objectius proposats, la IMF-CSIC comptarà amb l'ajuda de les ONG Rehabimed, especialitzada en restauració de monuments; Elaf Organization for Relief and Development, que enviarà els recursos a Síria; Roya, organització radicada a Raqqa que s'ocuparà dels treballs sobre el terreny; i Heritage for Peace, encarregada de la coordinació entre les organitzacions espanyoles i la siriana.
D'aquesta manera, s'ha desenvolupat una metodologia de supervisió a distància dels treballs que permetrà una actuació eficaç i segura. Aquesta capacitat d'actuació a distància ha estat desenvolupada per la IMF-CSIC en el marc del projecte "La protecció del patrimoni en llocs de conflicte a través d'eines digitals: el paper de la societat civil (Pacton)", finançat per la Fundació BBVA, que es troba en la fase final de desenvolupament.
Amb aquest projecte, la IMF-CSIC se situa entre les escasses institucions a nivell mundial amb capacitat per actuar en la protecció del patrimoni cultural en àrees en conflicte o de difícil accés. El projecte no només permetrà l'estabilització dels quatre monuments esmentats, de gran importància històrica i artística, sinó que dotarà els professionals locals dels coneixements per realitzar noves actuacions en altres elements danyats. L'actuació coordinada entre els professionals locals i els experts internacionals en patrimoni a través d'eines digitals representa una metodologia innovadora que obrirà una nova etapa en la protecció de el patrimoni en llocs de conflicte.