L’esdeveniment principal se celebrarà el 27 i 28 de novembre amb un gran nombre d’activitats científiques en línia per a tots els públics, com rutes científiques, jocs i tallers.
Tot i la pandèmia, la Nit Europea de la Recerca organitza més de 250 activitats. Els investigadors i investigadores del CSIC a Catalunya han organitzat una vintena d'activitats virtuals (llista completa a sota).
L'Institut Botànic de Barcelona ofereix una xerrada sobre com les plantes poden ajudar-nos a lluitar contra les pandèmies, des de la pesta negra a la COVID-19, i l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua organitza una trobada en què es parlarà de com els ocells ens permeten entendre la distribució de contaminants en el medi natural. Un trivial en línia del Centre d'Estudis Avançats de Blanes sobre el valor ecològic, científic i cultural dels rius i la lectura teatralitzada Madame Châtelet i les seves seguidores a Instagram, a càrrec de personal de l'Institut de Ciència de Materials de Barcelona, són altres de les propostes.
Entre els temes curiosos hi ha la microxerrada on-line "L’arqueologia dels fems: què ens diuen els fems del passat a partir dels fems d’avui?", de la Institució Milà i Fontanals de Recerca en Humanitats. El mateix centre ha organitzat també una taula rodona sobre ramaderia (La ramaderia davant del creixement demogràfic i al canvi tecnològic). A més, dues investigadores de l'ICMAB-CSIC participen en l'esdeveniment Científiques Catalans 2.0": M Rosa Palacín, que parlarà de les bateries del futur, i Anna Roig Serra, que parlarà sobre els Biomaterials en nanomedicina.
Promoguda per la Comissió Europea en més de 430 ciutats per mitjà de les accions Marie Skłodowska-Curie des de 2005, aquest any la cita de la Nit de la Recerca ha de garantir les mesures de seguretat per fer front a la COVID-19 i oferirà bona part de la seva programació en línia. El programa complet del CSIC a La Nit Europea dels Investigadors i les Investigadores pot consultar-se en la seva agenda web.
A Catalunya, aquest es el tercer any consecutiu que es celebra la Nit Europea de la Recerca, que tindrà lloc el 27 i 28 de novembre. Més de 50 entitats científiques de totes les províncies organitzen xerrades, tallers, jocs, experiments i moltes altres activitats per a tots els públics. El programa complet de les activitats a Catalunya es pot consultar al web lanitdelarecerca.cat.
Cada any, aquest esdeveniment se celebra l’últim divendres de setembre, tot i que la seva popularitat fa que s’allargui durant els dies previs i el cap de setmana. Aquesta edició, però, degut a la pandèmia, s’ha ajornat dos mesos. Pel mateix motiu, la majoria d’activitats han estat adaptades a format online per arribar a tothom de la forma més segura i còmoda possible. No obstant això, qualsevol de les activitats presencials es realitzaran seguint les mesures de seguretat establertes contra la COVID-19, i requereixen d’inscripció prèvia.
Xerrades i microxerrades virtuals:
- Plantes i pandèmies (IBB)
- Microxerrades: coronavirus (ICMAB)
- Microxerrades: medicina i teràpies (IDAEA i ICMAB)
- Nanotecnologia i virologia (ICN2)
- Medi ambient i contaminació (IDAEA)
- Educació, sociologia i aprenentatge (IMF)
- Microxerrades: molècules i univers (ICMAB, ICN2)
- El problema dels additius químics en l’economia circular (IDAEA)
- Distribució de contaminants a vista d’ocell (IDAEA)
- Toxicologia i comportament de les espècies aquàtiques (IDAEA)
Taules rodones:
Activitats participatives online:
- Trivial ‘El batec dels rius’. Juego online en directo el 26 de noviembre de 17 a 18h. Inscripciones hasta el 24 de noviembre. (CEAB)
Arts escèniques: