FoodSmartPhone, que finalitza aquest any, ha desenvolupat dispositius i sistemes intel·ligents per a la seguretat alimentària. Encara en fase de prototip, aquestes tecnologies permetran controlar a través de dispositius mòbils la qualitat dels aliments de manera ràpida i senzilla. El IQAC-CSIC, participant del projecte, organitza aquesta setmana un workshop en el qual es presenten els resultats.
Desenvolupar tecnologies i eines analítiques per a la detecció de contaminants en aliments amb l'ús de telèfons intel·ligents és l'objectiu del projecte europeu FoodSmartPhone, que celebra aquesta setmana el workshop online “SMART TECH for FOOD” que tindrà lloc els dies 25 i 26 de novembre. En la trobada es presentaran alguns dels resultats del projecte que finalitza enguany.
Format per un consorci d'experts en seguretat alimentària i universitats, centres de recerca i empreses, el projecte planteja portar eines de detecció analítica a la societat, de forma que els consumidors siguin els usuaris finals d'aquestes eines i puguin controlar la qualitat dels aliments a través dels seus dispositius mòbils, de manera ràpida i senzilla.
“Com, per exemple, determinar la presència d'antibiòtics en llet, pesticides i substàncies tòxiques produïdes per fongs, com les micotoxines en cereals o fruites, o al·lergogens en galetes, entre altres”, explica la investigadora M. Pilar Marco de l'Institut de Química Avançada de Catalunya (IQAC-CSIC). La Dra. Marco lidera el grup de Nanobiotecnología pel Diagnòstic (Nb4D), que participa en el projecte.
Detectar al·lergogens i contaminants amb el telèfon mòbil
“Estem desenvolupant un biosensor òptic per a detectar residus d'antibiòtics en llet utilitzant la càmera d'un telèfon intel·ligent i utilitzant com a elements de bioreconeixement anticossos i ADN”, explica Julian Guercetti, jove investigador del grup Nb4D que treballa en el desenvolupament d'aquesta eina. Per part seva, Klaudia Kopper, també investigadora predoctoral del grup Nb4D, afegeix: “Treballem amb biosensors electroquímics per a la detecció de pesticides en cereals i suc de fruites, que es connecten amb el bluetooth al telèfon mòbil”.
Aquest projecte, iniciat l'any 2017, forma part de les accions Marie Curie en el programa Horizon 2020. Un dels resultats més rellevants que s'han aconseguit és l'ús del mòbil per a quantificar les tires de flux lateral en la detecció d’al·lergogens com el cacauet i l’avellana en les galetes. Seria similar a un test d'embaràs, però en lloc de llegir el resultat a simple vista es llegiria amb el telèfon mòbil.
En l'esdeveniment es presentaran els avenços que s'han obtingut al llarg d'aquest projecte, i es discutiran les perspectives de futur. El dia 25, la jornada reunirà científics, representants d'agències reguladores i indústries internacionals, tots ells experts en diferents àrees de la seguretat alimentària.
El dia 26 hi haurà una sessió oberta per a tots els públics, en la qual els estudiants de doctorat del projecte donaran a conèixer els desenvolupaments aconseguits. Ho fan a través d'un vídeo, en el qual mostraran prototips dels deu dispositius que s'han obtingut en el projecte. Serà una primera aproximació als usuaris finals, ja que els estudiants parlaran de les aplicacions d'una forma divulgativa i faran una demostració de com utilitzar-los. El vídeo es podrà veure a partir de les 9.00 del matí en el següent enllaç.
Els dispositius desenvolupats han donat resultats prometedors, si bé encara estan en fase de laboratori. La seva implementació pot suposar un notable benefici per a grups de risc, com les persones amb al·lèrgies o intoleràncies a la fruita seca, o persones al·lèrgiques a algun antibiòtic. Però també serien d'utilitat per al total de població, ja que els productors de determinats sectors de la indústria alimentària podrien utilitzar aquests dispositius per a detectar substàncies tòxiques en la producció d'aliments o per a detectar antibiòtics en la llet.
Consorci del projecte: http://foodsmartphone.eu/Consortium.html
Ana Sotres / Comunicació IQAC-CSIC