Investigadors del CSIC troben noves mines neolítiques a Gavà

Fa 6000 anys, els pobladors del Gavà Neolític explotaven les mines de variscita, un mineral verd preuat i utilitzat en la fabricació d’ornaments que circularen per bona part de Catalunya. Els investigadors han localitzat 4 noves estructures mineres que se sumen a les més de 100 que ja es coneixien.

L’àrea on s’han trobat les noves entrades de mina. Imatge: CSIC.Investigadors de la Institució Milà i Fontanals de Investigació en Humanitats (IMF) del CSIC, a Barcelona, han descobert noves mines prehistòriques a l’excavació arqueològica de Gavà, concretament al sector Les Ferreres.

Els treballs encapçalats per l'arqueòleg Ferran Borrell, s’han perllongat durant tres setmanes, i s’han desenvolupat en el marc del projecte de recerca "Mines, miners i variscita. Intervencions arqueològiques al sector Ferreres de les Mines Prehistòriques de Gavà", promogut pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i desenvolupat pel Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) amb la col·laboració del Museu de Gavà.

En el sector on han treballat, Les Ferreres, es varen excavar ara fa 20 anys les mines 84, 85 i 90, mentre que d’altres (86, 87, 88, 89 i 91) es varen localitzar però no excavar. “S’estava fent una construcció i es varen excavar les mines afectades directament pel projecte arquitectònic. En els talls verticals del subsòl fets per les màquines vam veure senyals d’altres galeries de mina que, vàrem suposar llavors, devien procedir de la parcel·la contigua”, explica Ferran Borrell

Ara, els científics han confirmat la hipòtesi en trobar les entrades que deuen donar accés als túnels de les mines. Encara no se sap si estan comunicades entre elles o si són independents, atès que aquesta campanya ha estat només de localització de mines, topografia del terreny i cartografia geològica de l’àrea. Els treballs arqueològics continuaran en properes campanyes, orientats tant a la localització de noves mines com a l’excavació de les descobertes.

Les mines prehistòriques de Gavà estan considerades un dels conjunts patrimonials més importants i singulars del nostre país. Fa uns 6000 anys, en el Neolític, els pobladors de Gavà van començar a explotar els jaciments de variscita, un mineral de color verd amb el qual es fabricaven peces i ornaments molt valuosos en aquell temps, que eren intercanviats en xarxes comercials que abastaven la Mediterrània occidental. Es calcula que l’explotació es va perllongar durant més de 500 anys. Són les mines en galeria més antigues d’Europa i les úniques dedicades a l’extracció de variscita. En les mines també s’han recuperat restes singulars com el crani trepanat i la Venus de Gavà

Variscita (imagen:CSIC)

Les troballes fetes en aquesta campanya permeten confirmar la importància del sector Ferreres dins del jaciment de les Mines Prehistòriques de Gavà i representen una verdadera reserva arqueològica per anar excavant en els propers anys en el marc del present i futurs projectes de recerca.

En aquest sentit, cal remarcar que feia dècades que no es trobaven mines a Gavà en el marc de projectes d’investigació, sinó que les noves troballes han anat gairebé sempre lligades al creixement urbanístic de la ciutat, amb les conseqüents dificultats de treballar en el marc d’un projecte arquitectònic. Per altra banda, les excavacions fetes ara fa 20 anys al sector Ferreres van permetre documentar per primer cop aspectes fins llavors desconeguts: enterraments a les mines del moment de màxima activitat minera, els enterrats eren miners i, finalment, entre els rics aixovars dels difunts hi havia collarets i penjolls fets en variscita.

Ferran Borrell afegeix: “en els propers anys, arrel de les noves troballes, esperem poder respondre altres preguntes com ara si el sector Ferreres era un sector miner que va tenir un ús perllongat i generalitzat com a necròpolis del propis miners o, per altra banda, quina seria la durada de l’explotació minera en aquest sector”. Aquestes i altres preguntes són claus en l’aprofundiment del coneixement sobre la cronologia, escala i complexitat del treball miner a Gavà i sobre aspectes tant de la vida quotidiana com del món simbòlic de la comunitat minera.

Comunicació - CSIC a Catalunya

 Video a youtube: https://youtu.be/HYsAfji831w