Barcelona acull l'exposició 'La Ciència segons Forges'

La inauguració de l'exposició tindrà lloc l'11 de febrer a les 18:00, a la Residència d'Investigadors, a Barcelona.. 'La ciència segons Forges' recull 66 vinyetes de temàtica científica i tecnològica que l'humorista gràfic va publicar al 'El País' entre 1995 i 2018.

Cartell de l'exposició a Barcelona. L'exposició 'La ciència segons Forges' -comissariada pel responsable de la Biblioteca del Centre d'Investigació i Desenvolupament (CID) del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), Fernando del Blanco, i per Gregori València, investigador emèrit de l'Institut de Química Avançada de Catalunya (IQAC), amb l'assessoria tècnica de Jordi López, de l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua (IDAEA) - arriba a Barcelona a la Sala d'Exposicions de la Residència d'Investigadors (C/ Egipcíaques, 1-3).

La mostra recull 66 vinyetes de temàtica científica i tecnològica que l'humorista gràfic va publicar a 'El País' entre el 1995 i 2018. 'La ciència segons Forges' ha estat exposada per primera vegada entre el 5 de novembre de 2019 i el 31 de gener de 2020 a la seu central del CSIC, a Madrid. La Delegació del CSIC de Catalunya l'acollirà fins a l'1 de març i, posteriorment, recorrerà diferents ciutats de tot Espanya al llarg de tot l'any 2020.

Durant la presentació a Madrid, al novembre de 2019, Berta Fargues, filla d'Antonio Fargues 'Forges', assegurava que "estem encantats que sigui al CSIC perquè és una institució que el meu pare adorava, valorava i considerava que era fonamental per al desenvolupament de país". A més, "considerava que la investigació havia de ser una de les peces claus per al nostre desenvolupament i sempre demanava més atenció per a la ciència i la investigació".

'La ciència segons Forges' ha estat produïda per la Vicepresidència Adjunta de Cultura Científica del CSIC i compta amb la col·laboració de la Fundació General CSIC a través de la convocatòria d'ajudes Cuenta la Ciencia, així com amb el suport de la Fundació DR. Antoni Esteve i de l'Instituto Quevedo de las Artes del Humor, pertanyent a la Fundació General Universidad de Alcalá.

Vinyeta publicada a 'El País' el 5 d'agost de 2013.

La vessant divulgadora d'Antonio Fraguas 'Forges'

Antonio Fraguas de Pablo 'Forges', mort al febrer de 2018, s'ha erigit com un dels cronistes gràfics més importants d'Espanya dels últims 50 anys. En la seva trajectòria es pot constatar el seu interès i sensibilitat per la ciència. Així ho recullen les seves vinyetes: en elles es va encarregar de divulgar els darrers avenços científics, com el descobriment de l'bosó de Higgs o la teoria dels forats negres. També va mostrar la seva preocupació pel canvi climàtic i per la pèrdua de la biodiversitat i, fins i tot, va aprofitar per reivindicar més recursos per a la ciència espanyola.

"La mostra gràfica es complementa amb una sèrie de codis QR -capturables mitjançant el telèfon mòbil- que es troben sota cadascuna de les vinyetes, i que permeten als visitants tafanejar i aprofundir una mica més en algunes de les qüestions, persones o conceptes que les vinyetes esmenten o introdueixen", assenyala Fernando Del Blanco, comissari de l'exposició.

Forges va tractar durant anys d'apropar la ciència a la societat, i això és el que recull 'La ciència segons Forges'. "La mostra tracta de ser una finestra a la divulgació, a la curiositat i a un millor coneixement públic del que des de la ciència i la investigació es pot oferir a la societat", conclou Del Blanco.

Inauguració: dimarts, 11 de febrer a les 18:00, a la Residència d'Investigadors (C / Egipcíaques, 1-3).

Es podrà visitar fins a l'1 de març. De dimarts a divendres, de 17:00 a 20:00 h; Dissabtes, de 11:00 a 14:00 i de 17:00 a 20:00 h; Diumenges, de 11:00 a 14:00 h.

Vídeo promocional ‘La Ciencia según Forges’. https://www.youtube.com/watch?v=ySJKRFpEZvg