La diversitat genètica dels europeus del sud, explicada per les migracions des del nord d'Àfrica

Investigadors de l'Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-Universitat Pompeu Fabra) i de la Universitat de Stanford diuen que el flux de gens d'Àfrica a Europa probablement es va originar al nord d'Àfrica.

Segons els autors, els resultats, que tenen implicacions per a l'estimació precisa del risc de malaltia genètica en certes poblacions europees, suggereixen que els europeus del sud podrien compartir ascendència amb africans en molta major mesura del que s'havia estimat anteriorment.En comparació amb les poblacions del nord d'Europa, els europeus del sud alberguen un major nivell de diversitat genètica. Entre les teories proposades per explicar la diferència en diversitat, una de les hipòtesis, basada en l'anàlisi del genoma mitocondrial, suggereix com a causa l'intercanvi genètic entre l'Àfrica Sub-Sahariana i el sud d'Europa.

Tenint en compte la barrera geogràfica del desert del Sàhara i la proximitat de continent africà amb el sud d'Europa, els equips de l'Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-Universitat Pompeu Fabra) i la Universitat de Stanford conclouen que el flux de gens d'Àfrica a Europa probablement es va originar al nord d'Àfrica.

Els autors han analitzat variacions genètiques anomenades polimorfismes de nucleòtid únic, o SNPs, de 2.099 individus de 37 poblacions del nord d'Àfrica i el sud d'Europa i s'ha posat de manifest que estudis anteriors podrien haver subestimat l'ascendència compartida entre les poblacions d'aquestes dues regions, que queda de manifest quan el flux genètic dels magribins, en lloc dels subsaharians, és tingut en compte. Aquesta influència del nord d'Àfrica s'ha detectat majoritàriament a la península ibèrica, al sud-oest d'Europa.

A més, els autors també han revelat que l'ascendència compartida entre els dos grups de poblacions no és resultat de migracions de l'Orient Mitjà cap a les dues regions. Partint d'una base de dades dels al•lels de risc de malalties en poblacions del nord d'Àfrica i el sud d'Europa, els autors van trobar que el risc genètic per a la majoria de 134 malalties analitzades és consistent amb el patró de migració proposat pels autors .

Segons els autors, els resultats, que tenen implicacions per a l'estimació precisa del risc de malaltia genètica en certes poblacions europees, suggereixen que els europeus del sud podrien compartir ascendència amb africans en molta major mesura del que s'havia estimat anteriorment.

Article de referència: Botigué et al. Gene flow from North Africa contributes to differential human genetic diversity in Southern Europe. PNAS.
http://www.pnas.org/content/early/2013/05/30/1306223110