Els seus treballs de divulgació s'han centrat en qüestions com la política científica espanyola, el paper de la ciència en la societat i l'impacte de les noves tecnologies en l'agricultura.
El Jurat del Premi ha valorat la trajectòria de Puigdomènech, biòleg i investigador del CSIC, en el camp de la divulgació de la ciència, en què es va iniciar l'any 1970. Des de llavors, ha publicat més de mig miler d'articles divulgatius en mitjans com La Vanguardia, El País, El Periódico i Nature.
Els seus treballs de divulgació s'han centrat en qüestions com la política científica espanyola, el paper de la ciència en la societat i l'impacte de les noves tecnologies en l'agricultura. Així mateix és autor de contes i novel·les de temes científics (Noves Estratègies i altres contes Científics, El Gen Escarlata i Andreadòria TM).
Puigdomènech és professor d'investigació del CSIC al Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG), centre del qual va ser director des de la seva creació, l'any 2003, fins al febrer de 2013. Anteriorment havia estat director de l'Institut de Biologia Molecular de Barcelona (IBMB), centre també del CSIC.
És membre de la Societat Espanyola de Bioquímica i Biologia Molecular, de la Societat Espanyola de Biofísica, de la Societat Espanyola de Biologia Cel·lular i de la Societat Espanyola de Fisiologia Vegetal. Va ser President de la Societat Catalana de Biologia, és membre de la Societat Catalana de Física i de la Societat Catalana d'Història de la Ciència.
És membre ordinari de l'Institut d'Estudis Catalans, de l'Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, d'EMBO, de l'Acadèmia Europaea i membre estranger de l'Académie d'Agriculture de France. Ha participat en comitès consultius europeus com el Panell de GMO de l'Agència Europea de Seguretat Alimentària, el Grup Europeu d'Ètica de les Ciències i les Noves Tecnologies i ha estat president del Comitè d'Ètica del CSIC.
L'acte de lliurament del guardó té lloc avui, a les 19,00 hores, al Saló d'Actes Biblioteca Històrica UCM, en el marc de la Jornada de Societats COSCE, que se celebra anualment i que enguany tindrà, com a tema central, la relació entre ciència i mecenatge.
L'acte comptarà amb la intervenció de responsables d'entitats com la Fundació "la Caixa", la Fundació Vodafone - que és patrocinador del Premi COSCE a la Difusió de la Ciència- i la Fundació Esther Koplowitz.