La campanya d'investigació SHAKE, liderada per l'Institut de Ciències del Mar del CSIC, ha cartografiat aquesta falla amb una resolució decimètrica. Els resultats permetran avaluar els riscos geològics de la zona. Han utilitzat vehicles submarins que poden treballar a fondàries de fins a 3.000 metres.
Científics de l'Institut de Ciències del Mar (ICM) del CSIC, juntament amb investigadors i tecnòlegs d'altres centres de recerca internacionals, han cartografiat algunes de les majors falles sismogèniques del Mar d'Alboran amb una resolució sense precedents. Ho han fet en la campanya recentment finalitzada SHAKE (acrònim del projecte del Plan Nacional de I+D+I “Searching tHe record of pAst earthquaKEs in south Iberia: Advanced technologies in marine paleosismology”), a bord del vaixell oceanogràfic Sarmiento de Gamboa i liderada per l'ICM-CSIC, en la qual s'han utilitzat sofisticats vehicles submarins d'última generació amb capacitat per treballar a grans profunditats (de 2000 a 3000 metres).
La investigadora de l'ICM-CSIC, Eulàlia Gràcia Mont, líder del projecte SHAKE, explica que encara que aquestes falles eren conegudes i estaven caracteritzades gràcies a anteriors treballs realitzats pel seu grup, el nivell de resolució dels mapes del fons i sub-fons marí (anàlegs als mapes i perfils topogràfics en terra) era relativament baix, de desenes de metres de resolució, atès que els mesuraments es realitzaven des de sistemes acústics localitzats en un vaixell. En la campanya SHAKE, en disposar de vehicles submarins autònoms equipats de sondes acústiques de molt alta resolució i al poder treballar a prop del fons marí, s'ha pogut examinar les falles i estructures associades amb un detall sense precedents, obtenint una cartografia de resolució decimètrica.
En els propers mesos, els científics analitzaran les dades adquirides durant la campanya SHAKE. L'objectiu principal d'aquest projecte és la caracterització ‘in situ’ dels principals sistemes de falles actives localitzades al Mar d'Alboran mitjançant l'obtenció dels seus paràmetres sísmics, detecció d'escarpaments de falla en el fons marí, i la identificació de ruptures o dipòsits associats a terratrèmols passats, paràmetres clau per poder avaluar els riscos geològics a la zona.
Les falles del Mar d'Alboran formen part del límit de plaques entre Euràsia i Àfrica. Aquestes plaques convergeixen molt lentament, tot just uns 4 o 5 mil·límetres cada any. No obstant això, les falles que acomoden aquesta convergència són de gran dimensió i tenen el potencial de generar terratrèmols d'elevada magnitud i desencadenar tsunamis, com ho demostren els registres històrics. En aquest sentit, l'anàlisi detallada d'aquestes falles permetrà conèixer la seva taxa de lliscament i el seu màxim potencial sísmic, així com deduir l'interval de recurrència de grans terratrèmols, tot això essencial per assessorar sobre la perillositat de terratrèmols i tsunamis a la regió.
Enllaços:
Campanya SHAKE http://icmdivulga.icm.csic.es/project/campanya_shake_portada/?lang=ca