Utilitza una base de dades compartida a Internet amb més de 144.000 imatges amb estils diferents i comentades pels usuaris.
Investigadors de l'Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (IRI), centre mixt del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), han desenvolupat un model matematic que és capaç d'avaluar si una persona va o no vestida a la moda i aconsellar-la.
Els creadors són els investigadors de l'IRI (CSIC-UPC) Edgar Simo-Serra i Francesc Moreno-Noguer, i els investigadors de la Universitat de Toronto, Sanja Fidler i Raquel Urtasun.
Edgar Simo-Serra, és investigador del CSIC i estudiant de doctorat en l'IRI (CSIC-UPC). El seu director de tesi, Francesc Moreno-Noguer, també del CSIC, és expert en visió per computador a l'IRI (CSIC-UPC).
L'algoritme s'ha donat a conèixer durant la presentació del treball "Neuroaesthetics in Fashion: Modeling the Percepció of Fashionability" al congrés de Visió per Computador més important del món, que acaba de tenir lloc el passat mes de juny a Boston (EUA) .
L’objectiu que es perseguia amb aquest treball era el de construir models matemàtics que puguin entendre el concepte "moda". És a dir, comprendre què fa que una determinada forma de vestir estigui "a la moda" o no, i a partir d’aquesta base, poder fer recomanacions sobre com vestir-se.
Per aconseguir-ho, s’ha utilitzat una base de dades existent a Internet, que compta amb més de 144.000 imatges, amb diferents estils, compartides per usuaris i amb comentaris associats sobre cada indumentària.
Un algoritme que aprÈn
El nou algoritme és capaç d'aprendre les tendències de moda, a través de visió per computador i el reconeixement de patrons, i contrastant aquesta informació amb els "like" rebuts per les persones usuàries.
Per a la seva creació, els científics han combinat una xarxa neuronal amb un model de predicció probabilístic de tipus Conditional Random Field, que te en compte diversos factors com ara el tipus de peça, la classe d'usuari o l'entorn de la imatge.
El sistema només és capaç d'aprendre i predir si un usuari va o no va a “la moda”, sinó també de donar-li consells per a que pugui millorar el seu estil.
Enllaços:
'Neuroaesthetics in Fashion: Modeling the Percepció of Fashionability'
http://www.cv-foundation.org/openaccess/content_cvpr_2015/papers/Simo-Serra_Neuroaesthetics_in_Fashion_2015_CVPR_paper.pdf
Congrés de Visió per Computador CVPR 2015: http://www.pamitc.org/cvpr15/
Pàgina d'Edgar Simo-Serra sobre AQUESTA recerca a la web de l'IRI (CSIC-UPC):
http://www.iri.upc.edu/people/esimo/en/research/fashionability/