Una combinació nutricional d'àcids grassos saturats pot induir esteatohepatitis

Un treball demostra, per primera vegada, que dietes riques en els àcids grassos saturats palmític i mirístic accentuen el desenvolupament d'esteatohepatitis, una fase avançada en la malaltia del fetge gras, per la qual s'acumula de greix al fetge i provoca la seva inflamació.

L'equip de científics que ha realitzat el treball.

Investigadors de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques de Barcelona (CSIC) i de l'IDIBAPS publiquen un article a la revista Oncotarget en què han demostrat, per primera vegada, que dietes riques en els àcids grassos saturats palmític i mirístic accentuen el desenvolupament d'esteatohepatitis, una fase avançada en la malaltia del fetge gras, per la qual s'acumula de greix al fetge i provoca la seva inflamació. El Dr. José C. Fernández-Checa, cap de l'equip Regulació mitocondrial de la mort cel·lular i esteatohepatitis, i la Dra. Carmen García-Ruiz, del mateix equip, són els coordinadors de l'estudi. La primera signant del treball és la Dra. Laura Martínez, investigadora post-doctoral al grup del Dr. Fernández-Checa.

L'àcid palmític és un àcid gras saturat que es troba en els productes carnis processats, habitual en les dietes occidentals i que està associat a l'obesitat i a la resistència a la insulina. En excés, indueix lipoapoptosis (un tipus de mort cel·lular programada) i causa fetge gras, que pot desembocar en una cirrosi hepàtica o fins i tot en càncer de fetge. L'àcid mirístic, en canvi, es troba en els olis vegetals, és habitual en les dietes orientals i, al contrari que l'àcid palmític, no és lipotóxico.

En estudis in vitro, els investigadors han trobat que l'àcid mirístic potencia la lipotoxicitat de l'àcid palmític mitjançant l'estimulació de la síntesi de ceramides, un tipus de lípids. Els estudis in vivo mostren que, mentre el consum de dietes amb alt contingut en àcid palmític o mirístic no produeix necessàriament dany en el fetge, el consum de dietes enriquides en ambdós àcids grassos indueix esteatohepatitis severa acompanyada d'inflamació i fibrosi hepàtica, efectes que es poden prevenir després de la inhibició de la generació de ceramides. Així doncs, "hauria d'evitar l'abús en el consum de dietes processades riques en àcid palmític acompanyades d'un suplement de dietes enriquides en àcid mirístic, ja que pot suposar un factor de risc per al desenvolupament d'esteatohepatitis", expliquen els Drs. Fernández- Txeca i Garcia-Ruiz.

Referència de l’article:

Myristic acid potentiates palmitic acid-induced lipotoxicity and steatohepatitis associated with lipodystrophy by sustaning de novo ceramide synthesis. Martínez L, Torres S, Baulies A, Alarcón-Vila C, Elena M, Fabriàs G, Casas J, Caballeria J,Fernandez-Checa JC, García-Ruiz C.
Oncotarget. 2015 Dec 8;6(39):41479-96. doi: 10.18632/oncotarget.6286.